14 mei 2009

Bezorgkast met slotEen van de lastige dingen van het laten bezorgen van boodschappen is dat de koerier nogal eens voor een gesloten deur kan komen te staan. Rot voor de bezorger (die moet nog een keer met het pakketje naar het betreffende adres), diens baas (die moet al die extra minuten en brandstof betalen) en de klant (die krijgt zijn bestelling pas de volgende dag of nog later). En dan heb ik het nog niet over het milieu dat toch aardig belast wordt door al die vergeefse bezorgpogingen...

In de Slimste Woning van Nederland - die sinds 8 april van dit jaar is opgesteld bij het Evoluon in Eindhoven - is dit opgelost met een Home Delivery Box, een bezorgkast waarin de bezorger de boodschappen plaatst en waaruit de klant de spullen haalt, zodra hij thuis is. In de commerciële handel is het zoeken naar vergelijkbare producten. De Hippo Box (zie foto) en de ParcelPod zijn voorbeelden, maar niet helemaal ideaal. De eerste staat open tot er een pakje bezorgd wordt, de tweede is niet meer dan een veredelde brievenbus: er kan een pakje in, maar niet uit, tenzij je uiteraard over de sleutel beschikt.

Ik vind het opmerkelijk dat het concept - zeker in het licht van de populariteit van bestellen via internet - nog niet breed en intelligent wordt toegepast, ook niet in de nieuwbouw. De kasten zijn met de huidige technologie - lijkt mij - eenvoudig te beveiligen, in die zin dat de bezorger de kast open kan doen met een unieke barcode of een RFID-chip. Deurtje open, pakje erin, bezorger, baas en klant blij!

3 opmerkingen:

 1. Je kunt je voorstellen dat je bij het bestellen een code krijgt, die je in je box invoert en die toegang geeft. Eventueel iets over-en-weer sturen zodat er een extra versleuteling kan plaatsvinden.

  Of zoals die textielinleverbakken: wel erin tuimelen en niet eruit.

  Totdat het bestaat laat ik veel bestelde waren op kantoor aankomen. Altijd wel iemand aanwezig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Héé, slim idee. Zo voor de hand liggend en nooit eerder aan gedacht. Met recht een ei van Columbus. En ook nog dichtbij te bezichtigen (voor mij dan).

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anoniem1:13 p.m.

  't Is volgens mij geen bezorgkast maar een bezorgdkast. ;0) Patenteren die naam!

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen