06 februari 2009

Geloof het of niet! (Uri et EOrbi)

Is de wereld in zes dagen geschapen? Volgens EO-coryfee Andries Knevel niet. Met een relletje als gevolg. Want de EO-achterban ziet het anders.

Is wat er gebeurt in het tv-programma rond Uri Geller echt, of worden we vakkundig genept? Bestaat Sinterklaas? En... is er leven na de dood?

Geloof heeft te maken met dingen die je niet kunt bewijzen of verklaren. Dat wij er zijn als mensen op deze aardbol is op zijn minst opmerkelijk te noemen. En de dood blijft een groot mysterie. En die kist met dat meisje erin, daar gingen zo te zien toch echt zes zwaarden doorheen.

Geloof heeft te maken met onze behoefte aan verhalen, aan mooie verhalen. Het scheppingsverhaal is een mooi verhaal. Dat kan ik beamen, zonder erin te geloven. Er kijken duizenden mensen naar de tv-show van Uri Geller die niet geloven dat het echt is wat er gebeurt, maar wel genieten van de verhalen die neergezet worden. We kijken ook naar een ontroerende of spannende film, en uit het feit dat er tranen komen of dat we schrikken van wat we zien, blijkt dat we er - al is het maar voor even - in geloven.

Of Andries Knevel gelooft in het scheppingsverhaal of niet, lijkt me vooral voor de goede man zelf van belang. Hij mag van mij het een geloven of het ander. Zo mag iedereen geloven wat hij of zij wil. Met als advies: geniet vooral van de verhalen waarin je gelooft en neem een voorbeeld aan de kinderen die geloven in Sinterklaas.

Lastiger wordt het als geloof leidt tot schade aan jezelf of aan anderen. Als je gelooft dat je kinderen niet mag inenten tegen gevaarlijke besmettelijke ziekten of gelooft dat de ene mens meer rechten heeft dan de ander. Nog steeds vind ik dan dat je alles mag geloven, maar dat niet alles gezegd of gedaan mag worden wat uit dat geloof voortvloeit. Waar de grenzen liggen zullen we als wereldgemeenschap samen moeten bepalen. Want in deze 'global village' moeten we - of je nu christen bent of moslim, joods of niet-gelovig - samen verder, of we nu willen of niet...

1 opmerking:

  1. Anoniem9:09 p.m.

    Uri Geller is echt!
    Sinterklaas bestaat!
    En er is leven na de dood!

    Zoveel is voor mij wel duidelijk. Maar wat doet Uri Geller echt? In hoeverre bestaat Sinterklaas en welk leven is er na de dood? Dat zijn mooie vragen met mooie verhalen als antwoord. Soms wetenschappelijk verantwoord en meestal gebaseerd op aannames en geloof, maar altijd weer nieuwe vragen oproepend. En misschien is dat juist wel zo mooi, samen zoeken naar antwoorden op levensvragen. Waarbij we elkaar in de waarde laten, ontmoeten, maar ook inspireren. Soms betekent dat grenzen opzoeken en grenzen bewaken. Met een positieve insteek mag dat geen probleem zijn.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen