10 januari 2009

Handen en voeten geven aan balans

Hardlopen bevordert de creativiteit, de mentale veerkracht en de innerlijke rust. Denken kan fysieke prestaties op een hoger plan tillen. Ik spreek uit ervaring. En ik verwonder me telkens weer over die unieke samenwerking tussen mijn brein en mijn benen. Een analyse en een persoonlijk verhaal. Lees verder...

5 opmerkingen:

 1. Anoniem12:22 p.m.

  Steengoed artikel en zeer herkenbaar. Wordt deze nog geplaatst in een tijdschrift of medium?
  Ik zou wel een paar plaatsen weten waar je zo'n artikel zou moeten kunnen slijten!
  En wie durft na het lezen nog te betwijfelen aan het vermogen van multitasken? Als er een... afijn ik verval in herhaling;0)

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem1:02 p.m.

  Erg herkenbaar stuk Erno,

  Ik denk dat de verbinding tussen hardlopen en creativiteit vooral geld voor mensen die open staan voor verandering, oude patronen gemakkelijk los kunnen laten en in staat zijn, lees het lef hebben, om ja te zeggen tegen het onbekende.

  Het Eindhovens Dagblad van 29 december 2007 was zo aardig om als kop boven een artikel over mijn combinatie van hardlopen en jongleren te koppen: "Jongleren levert je een creatieve geest op".
  Ik kende het positieve effect al van het hardlopen in de 10 jaar dat ik ren(mijn tempo komt niet voor in de olympische boeken) door dit te combiren met het jongleren waarbij de linker- en rechterhersenhelften ritmisch en onafhankelijk worden gestimuleerd is naar mijn idee de creativiteit in een stroomversnelling gekomen.
  Op 30 december 2008 liep ik al hardlopend en jonglerend(joggelend) aan de voet van de Kilimanjaro in Tanzania. Daar werd mijn hoofd ook gevuld met ideëen en oplossingen van onorthodoxe aard die ook van komend jaar een bijzonder creatief en speels jaar gaan maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi Erno, schitterend artikel en ook herkenbaar. Ik ben ook vorig jaar beginnen harlopen en heb ook als doel om dit jaar een marathon uit te lopen. Het is een van mijn ambities van 'project 777'. Kijk maar es op mijn blog om daar meer over te weten. Groeten en ik hoop je binnenkort weer een keertje live te ontmoeten! Greetz, Cyriel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kreeg een erg mooie reactie op het artikel van Ad van Hest, vader en trainer van Greg, mentor van Dolf Janssen en een van de begeleiders tijdens onze marathonreis naar New York:

  "Verrassend mooi opgeschreven - jammer genoeg loop ik zelf geen marathons meer - maar onderschrijf je bevindingen volledig - ik mocht in mijn loopleven dertig marathons lopen - mijn tweede was NYC (1983) - ik zal hem nooit vergeten - en ook bij mij waren er tranen - en telkens als ik weer op die plek ben krijg ik kippevel en een licht gevoel van binnen - het allermooiste aan rennen (ik gebruik jouw woord even) vond ik - dat je uren door de natuur kon draven - zonder echt moe te worden - en dat je daags na die training opnieuw hunkerde om opnieuw je schoenen aan te trekken - om opnieuw te versmelten met de de natuur en je vrije gedachten - je gedachten tijdens het draven in de natuur worden niet belemmerd en vinden hun eigen weg tot het vormen van ideeen...."

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog meer reacties:

  "Het is erg herkenbaar als ervaren loper en manager. Tijdens mijn loopactiviteiten heb ik menig organisatieprobleem opgelost en creatieve ingevingen opgedaan.
  Ook je beschrijving van de marathon doet mij aan verschillende wedstrijden terugdenken. Kortom leuk om te lezen." (Theo van Summeren)

  "Er kwamen allerlei dingen in me op. Ook herkenbaar die blokkendoos in je hoofd (zo een van vroeger met kleurtjes en verschillende vormen). (...) Soms kan er een still-point ontstaan wat bijv. ook gebeurt bij dagdromen, maar ook bij lopen (want je weet soms niet meer dat je ergens loopt). Je onderbewuste krijgt meer kans, lopen gaat vanzelf en de beste ideeën ontstaan en de volgorde van handelingen, als je terugkomt van lopen, worden zonder twijfel uitgevoerd. Het maakt me efficiënt en blij!" (Mirjam Mulder)

  BeantwoordenVerwijderen