28 december 2008

Een andere bril: synchroniciteitInnovatie en doorbraken in denken komen vaak voort uit nieuwe combinaties van bestaande kennis en ideeën, waarbij fascinatie de drijvende kracht is. Dat geldt bijvoorbeeld voor wiskundige Steven Strogatz, die gefascineerd is door het groepsgedrag van dieren als vogels, vissen en vuurvliegjes. Hoe kan het dat ze synchroon bewegen in vluchten en scholen? Hij ontdekte dat synchroniciteit op verschillende gebieden eerder regel is dan uitzondering. Met die bril ging hij op onderzoek uit. In bovenstaande lezing laat hij twee bijzondere ontdekkingen zien: twee metronomen gaan vanzelf 'in sync' tikken én de oorzaak van de problemen met de Millennium Bridge in Londen hebben alles te maken met synchroniciteit.

2 opmerkingen:

 1. Anoniem10:33 p.m.

  Filmpje doet het niet...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Strijder: Filmpje is opnieuw geplaatst.

  Aanvulling: een ander voorbeeld van synchroniseren is het feit dat vrouwen die langdurig bij elkaar verblijven, langzaam maar zeker gelijktijdig gaan menstrueren.

  Zelf ken ik het fenomeen van synchroniseren uit de tijd dat ik in een bandje speelde. We waren niet bepaald toppers. Een van de terugkerende problemen was dat we elkaar volgden in een steeds hoger tempo tijdens een liedje. We speelden dus wel gelijk, maar steeds sneller.

  BeantwoordenVerwijderen