29 augustus 2008

Het levensexperimentDe Amerikaanse journalist A.J. Jacobs deed een jaar lang een levensexperiment: hij dook in de wereld van de bijbel en probeerde te leven volgens de 700 voorschriften die hij aantrof in de anderhalve meter hoge stapel met verschillende edities van het boek. Op TED doet hij een geestig én leerzaam verslag van dit jaar.

Ik vind het een fascinerende gedachte: je volledig onderdompelen in een andere wereld, het experiment van je leven.

Journalisten spreken overigens over 'participerende journalistiek', met als meest aansprekende voorbeeld misschien nog altijd Gunter Walraff die leefde als gastarbeider Ali in Duitsland. Of neem 'Down and Out in Paris and London' van George Orwell, die in beide steden probeerde te overleven aan de onderkant van de samenleving.

Maar levensexperimentjes kunnen ook kleiner zijn om te komen tot verrassende inzichten en nieuwe zelfkennis. Ik schreef in 2006 al over Michiel Waaijer die gedurende een paar weken als Dice Man kleine beslissingen in het leven liet bepalen door de dobbelsteen. En er zijn talloze tv-formats die op levensexperimentjes zijn gebaseerd: 40 dagen geen seks, leven in een van de buitenwereld afgesloten wereldje, ruilen van gezin.

Het verhaal van Jacobs bracht bij mij een gedachtenstroom op gang: stel, ik win in een prijsvraag een levensexperiment van een jaar. Wat zou ik dan kiezen? Een roman schrijven in een chalet in de Franse Alpen? Een jaar lang werken aan een zo zelfvoorzienend mogelijk bestaan (eigen eten verzorgen, zelf de spullen die je nodig hebt maken)?

Ach, misschien kun je alles waarvan je van tevoren niet weet hoe het zal gaan uitpakken en hoe je het zult gaan ervaren - een kind opvoeden, voor jezelf beginnen, verhuizen - eigenlijk beschouwen als levensexperiment.

Tot slot: even terug naar die prijsvraag. Welk levensexperiment van een jaar zou jij willen aangaan als je als winnaar uit de bus zou komen?

1 opmerking:

 1. Ik zou willen leven als 4-jarig kind, heerlijk onbevangen in het leven. Doen waar je zin in hebt, zo lang als je wil en als je moe bent val je in slaap waar je maar wil. Als ik iets leuks aan het doen ben en ik moet naar bed of eten of zoiets dan ga ik even lekker stampen of schreeuwen, is mijn verzorger wel even van slag maar ben ik het lekker kwijt.
  Lekker doen waar je op dat moment zin in hebt en je nog niet bezig houden met wat de ander van je verwacht maar meer wat jou een goed gevoel geeft.
  Om het experiment als volwassenen uit te voeren zou ik een camera met me mee willen hebben en zou ik zelf mijn eigen grensbewaker willen zijn, ik ben toch niet zo streng voor mijzelf. Ik zou mezelf toestaan om bij Ikea in de ballenbak te springen en anders bij de afdeling zitzakken een grote versie daarvan maken. Heerlijk een likje van iemand zijn ijs nemen als dat er lekker uit ziet. In de supermarkt een paar banaantjes uitpakken en zeggen dat ik wel dacht dat ze daar verstopt zaten. Ik zou trouwens wel een ondeugend vriendje of vriendinnetje willen hebben in dit experiment die nog wat meer lef heeft als ik. Lekker keihard zingen in de Hema en jongleren met de worsten. Lekker in het zand spelen als er een beachvolleybalwedstrijd in de stad is. Twee keer per week lekker naar de speelzaal om te knutselen.
  Het is een mooi nieuw concept als tegenhanger van big brother waarin de maatschappij werd afgeschermd van het experiment laat het gewoon plaatsvinden in de maatschappij. Die cameraman can ook gewoon een klein headcammetje zijn, dan kunnen we meer autonoom onze gang gaan. Ja, Erno als er geen inzendingen meer komen wil ik graag zo snel mogelijk beginnen.

  Rik Konings

  BeantwoordenVerwijderen