21 juni 2008

Toon mij uw...

Maarten 't Hart citeert Louise Fresco in zijn columnverzameling 'De gevaren van joggen': "Toon me uw agenda en ik zeg wie u bent." Agenda's zijn privé, weinigen zullen je een blik laten werpen in hun persoonlijke gids door het hectische bestaan. Maar hoe krijg je dan wel snel een goed beeld van wie iemand is, zonder de persoon zelf te zien en te bevragen?



Als ik voor het eerst bij iemand thuis kom - een nieuwe kennis, iemand die ik moet interviewen - dan laat ik me graag introduceren door diens cd-rek of de boekenkast. Waar iemand naar luistert en wat hij of zij leest, zegt veel over wie die persoon is. Ook een interieur is veelzeggend: word je verwelkomd door een kil design of een overload aan prullaria?

Muziek, boeken en interieurs geven veel informatie, maar soms moet je het met kleine dingen doen:
- de Franse slag (overal sporen van levensgenieten) of de Duitse Gründlichkeit (de geur van nieuw leer) in de auto als je met iemand meerijdt;
- het voortuintje (met of zonder tuinkabouter of in ludieke vorm gesnoeide buxus), vlak voordat je aanbelt;
- de ruimte waar je even mag plaatsnemen voordat je hem of haar te spreken krijgt (meubilair, knipselmap, kunst of wandversieringen);
- het visitekaartje bij een vluchtige netwerkontmoeting: origineel, zakelijk, persoonlijk, afstandelijk;
- welke koffie de persoon drinkt: een stoere espresso, een gemoedelijke cappucino of een nuchtere zwarte Hollandse bak.

Waar let jij op, als je iemand snel wilt leren kennen? Heb je je ook wel eens laten misleiden, bijvoorbeeld door die eviltrashdeathultragore-cd-verzameling, waarvan de eigenaar bij nadere kennismaking een watje met hoge aaibaarheidsfactor bleek?

4 opmerkingen:

  1. Je houdt het strict bij het visuele, maar ik laat me ook door andere zintuigen beïnvloeden: Wat dacht je bijvoorbeeld van geur? Mensen met een lekker of juist veel te zwaar parfum of aftershave, of -erger nog- een ferme lijflucht. Of auditief: hoe iemands stem klinkt: warm, zwoel, hees, snerpend, schurend, zwaar of juist piepend hoog, intimiderend hard of verlegen zacht. Het ritme waarin iemand loopt en ook hoe dat dan weer klinkt.
    En ik ben er zelden door misleid.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem6:44 a.m.

    Moniek geeft een interessante uiteenzetting hoe je ook op andere manieren snel een goed beeld van een persoon kunt krijgen. Maar de vraag van Erno wasHoe krijg je snel een goed beeld van wie iemand is, zonder e persoon zelf te zien en te bevragen? Eigenlijk ga je dan als een rechercheur te werk. Alles geeft dan informatie een idee. De één heeft een zeer representieve boekenkast en heeft daar alles van gelezen, een ander heeft een mooie boekenkast voor de sier/show. Is alles wat je tegenkomt bij iemand in huis resultaat van de beoogde persoon of is het diens partner?
    Om je een goed beeld te vormen van een persoon kun je van alles doen om er iets over te weten te komen, pas als je deze 'ontmoet', kun je kijken of je aannames kloppen.

    Mijn stelling is dan ook: Een goed beeld van iemand krijg je pas van iemand als je met iemand in 'dialoog' kunt gaan. Daarmee bedoel ik het uitwisselen van informatie (=communicatie) en dat betekent de inzet van alle zintuigen (zoals voelen, ruiken, zien, horen)
    In geschreven en gesproken taal kunnen mensen gemakkelijk 'liegen', zich mooier voordoen, een rol spelen. Lichaamstaal liegt zelden. En bovendien: een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg en weet tussen de regels door te luisteren.

    Trouwens Erno, een weblog kan ook veel vertellen hoe iemand is! ;0)

    Groeten,

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @moniek: dat accent op het visuele heeft natuurlijk te maken met mijn manier van kijken... mooie aanvulling, waarvoor dank.

    @peter: dat een 'dialoog' het meeste oplevert is ten dele waar. Je suggereert ermee dat we zeer bewust ons oordeel vormen over de ander. Maar - en dat had ik zelf ook nog niet in mijn bericht beschreven - de invloed van je onbewuste bij het je een beeld vormen van de ander, speelt ook een belangrijke rol. Dat gaat ook nog eens razendsnel. '7 Seconds', zongen Youssou n'Dour en Neneh Cherry, zo snel is je oordeelt geveld.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem9:09 p.m.

    @Erno,

    Ik bedoelde niet 'oordeel vormen' maar 'beeld krijgen'. Wie zijn zintuigen goed gebruikt en die koppelt aan zijn denken/gevoel neemt intensief waar. Dat is per definitie subjectief en onvolledig. Daarnaast inderdaad ook nog vaak onbewust. Daar is niets mis mee. Een 'antenne' zoals intuitie is reuze handig en functioneel. Slechts ongeveer 2 tot 5 % is gebaseerd op bewuste keuzes, de andere keuzes worden onbewust gemaakt. Kortom Erno, ik onderschrijf je stellingname.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen