06 juni 2008

De knoopEr komt een knoop op het levenspad van A. Een moeilijk keuzemoment. A. heeft last van keuzestress. Links en rechts van de knoop probeert het touw A. te verleiden: veiligheid en uitdaging, een grote stap of door op hetzelfde pad. A. begint uit pure frustratie op de knoop te bijten. Aan weerszijden van de knoop houdt hij het touw zo stevig vast dat het bloed uit zijn vingers wegtrekt. Als na een verbeten strijd de knoop door is, kunnen zijn verkrampte handen de twee uiteinden van het touw niet meer loslaten. De knoop is door, de keuze is gemaakt. Maar A. houdt nog steeds een beetje vast aan de twee opties. Gaat A. naar links, dan zal hij blijven denken aan wat rechts hem opgeleverd zou hebben en vice versa.

Er komt een knoop op het levenspad van B. Een moeilijk keuzemoment. B overdenkt de situatie een momentje, maar niet te lang. Ontspannen legt hij het touw op een blok hout, pakt een vlijmscherpe bijl en hakt de knoop in één keer door. Intuïtief pakt hij een van de twee uiteinden. B is benieuwd waar het hem brengt. Hij vertrouwt op de goede afloop en richt alle energie op de gekozen richting. En ach, denkt B., als het allemaal niet zo zal lopen als ik hoop, dan heb ik in elk geval weer wat geleerd en zal ik een bijzondere ervaring rijker zijn.

Het lukt me steeds beter - maar nog niet altijd - om B. te zijn. Hoe is dat voor jou? En wat helpt jou bij het maken van ontspannen beslissingen?

1 opmerking:

 1. Anoniem12:37 p.m.

  Een gemiddeld mens wordt de hele dag voortdurend op de proef gesteld om keuzes te maken. Uit onderzoek blijkt dat in 98% van die keuzes deze onbewust en intuitief gebeurd.
  Bij 'de knoop' gaat het vooral om die 2%. Daarmee is vaak sprake van een belangenbotsing tussen keuze A of B. Daar kun je op verschillende manieren mee omgaan.
  Gevoel
  intuitie
  afweging
  anderen of de situatie laten bepalen
  het lot laten bepalen
  op z'n beloof laten
  anderen om advies vragen
  op een rijtje zetten of visualiseren
  korte en lange termijngevolgen naast elkaar zetten.

  Afhankelijk van de situatie kun je één van de strategieen inzetten.

  Zorg in ieder geval dat je regisseur bent van je eigen leven. Maak vooral keuzes, ga ervoor en maak anderen deelgenoot maar laat het niet door hen bepalen.

  Peterter

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen