09 april 2008

Symposium Provocatief CoachenIs provocatief coachen een geschikte methodiek voor in het onderwijs? Die vraag stond centraal, gisteren in Regardz La Vie, Utrecht tijdens een symposium, georganiseerd door Congres Content.

De opening werd verzorgd door Jaap Hollander, die de methodiek samen met Jeffrey Wijnberg in nederland introduceerde. Hollander is een 'easy going' spreker die losjes put uit vele ervaringen met en verhalen over provocatief coachen. Centraal in de methodiek staat het spelen met drie elementen: uitdaging, warmte en humor. Hierboven een videosamenvatting van zijn verhaal. Hollander maakte in twee gesprekjes met dezelfde 'cliënt' uit de zaal aanschouwelijk wat het verschil is met traditionele methoden van coaching.

De vertaalslag naar het onderwijs werd verzorgd door Jan Ruigrok. In zijn praktijkvoorbeelden liet hij zien hoe je met provocatief coachen de innerlijke kracht van mensen aanspreekt en ze uit hun negatieve spiraal kunt laten ontsnappen. Voor het meinummer van COS heb ik een interview gemaakt met Ruigrok. Een videoverslag van zijn bijdrage volgt nog.

Eerder recenseerde ik op dit weblog de boeken van Hollander en Wijnberg: 'Hoe versier ik het' en 'Succes is ook niet alles'.

Zie ook mijn gedachten over provoceren en een verslagje van de workshop die over dit thema deed met coach Michiel de Jong.

Korte link naar dit bericht: http://tinyurl.com/6blbon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten