11 januari 2008

Wat punk nog steeds te vertellen heeft

Eind vorig jaar werd ik door de weblogs van Erwin Blom en Henk-Jan Winkeldermaat geprikkeld terug te gaan naar mijn Wonder Years, eind jaren zeventig. Punk kwam op. Punk is voor mij provoceren, gewoon ergens aan beginnen (ook al kun je het nog niet en heb je nauwelijks de middelen), zelfspot en woede over wat er allemaal verpest wordt in deze wereld.

Welke titels/tekstfragmenten inspireren me nog altijd? Een eerste selectie.

- 'What you give is what you get' (The Jam - Start) is een van mijn belangrijkste motto's voor alles wat ik doe.- Vol zelfspot klinkt nog altijd het 'Don't know what I want, but I know how to get it' (The Sex Pistols - Anarchy in the U.K.). Ik herken dat wel: de twijfel over waar je nu precies naartoe wilt, zonder dat het je verlamt in wat je doet. Lydon zong later nog 'Anger is an energy'. Ook raak.
- In mijn werk zoek ik naar vrijheid: 'I can take it or leave it each time' (Richard Hell & The Voidods - Blank Generation).
- Het optreden van Iggy Pop met 'Lust for life' in Toppop was wat je noemt een ware paradigmaverschuiving. En de lust om te leven is nooit meer overgegaan.

Welk lied heeft in jouw leven veel betekend en heeft ook nog eens een titel/tekstfragment dat op jouw tegeltjeswand zou mogen hangen?

2 opmerkingen:

 1. Anoniem12:00 a.m.

  Love is all (Roger Glover)
  Nog nooit zo donker geweest, of het wordt altijd wel weer licht (Ede Staal)
  I still haven't found (U2)

  Peterter

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geen punk, maar liedje van de laatste jaren, origineel van Ani Difranco, maar de coverversie van Soulive met Dave Matthews is favoriet:

  Joyful Girl

  'cuz the bathroom mirror has not budged
  and the woman who lives there can tell
  the truth from the stuff that they say
  and she looks me in the eye
  and says would you prefer the easy way?
  no, well o.k. then
  don't cry

  (ik heb heeeeele grote badkamertegels ;o) )

  BeantwoordenVerwijderen