09 november 2007

Hoe breng ik mijn publiek in slaap?

Ze bestaan nog. Gortdroge presentaties met PowerPoint-presentaties boordevol lettertekens, letterlijk en monotoon voorgelezen met veel 'uhms'. Slechts hier en daar een fotootje. De spreker veilig staand achter een katheder met de handen in de zakken, vastgenageld aan zijn plek. Hij had een voorwerp meegenomen, het onderwerp van de presentatie, maar dat lag zo laag op een tafeltje dat alleen de mensen op de voorste rij het konden zien. Ik was er gisteren weer eens getuige van en nee, ik zal geen namen noemen. Het was ontzettend jammer, want het onderwerp had voldoende in zich voor een sprankelende voorstelling. Een beetje enthousiasme, even flink schrappen in de tekst van de PowerPoint, het voorwerp vastpakken en laten zien, het publiek er een beetje bij betrekken... dat had een heel ander plaatje opgeleverd.

Gelukkig leverde het mij in elk geval nog de inspiratie voor dit berichtje op en de gedachte dat er nog volop werk is op het gebied van presentatietraining.

2 opmerkingen:

 1. Most presenters use PowerPoint like a drunkard uses a lamppost, more for support than for illumination!
  —Unknown

  Bron

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem11:49 a.m.

  lol, Marina... maar zo heb ik er nog een: most PowerPoints don't have any power and fail to make a point (Paul Kirschner)

  BeantwoordenVerwijderen