03 september 2007

De tien grootste vijanden voor productiviteit

De werkende mens wil produceren, en wel zo efficiënt mogelijk. Maar er liggen talloze vijanden op de loer. Ze wachten geduldig om toe te slaan als we aan het werk willen. Onder het motto 'ken je vijanden en versla ze' zet ik ze hier maar eens op een rijtje. En ja, ik heb ze allemaal bevochten, maar nog niet allemaal definitief verslagen...

1. Afleiding. Telefoon, collegae die van je expertise of je nietmachine gebruik willen maken, bliepende e-mail-notificaties, een boormachine in een belendende kamer. Snoer ze allemaal de mond, sluit je geest voor ze af en zoek de rust op.
2. Procrastinatie. Je stelt tot overmorgen uit, wat je vandaag al kunt doen. Want vandaag biedt zulke leuke dingen en de deadline is nog ver. Begin nou gewoon eens.
3. Vermoeidheid. Een accu die je niet voldoende oplaadt, levert minder spanning. Simpel, toch? Voldoende slapen en ontspannen en gezond eten is de boodschap. Maar dat wist je al.
4. Verveling. Je gaapt van wat je doet, vaart op een stroompje van kabbelende routine. Stop daar onmiddelijk mee. Zoek de uitdaging in je klussen. De laagste prijs, de meeste klanten, je mooiste prestatie ooit!
5. Geen deadline hebben. Het is je droomproject. Dit gaat het helemaal worden. Maar wanneer komt het ervan? Het is jouw ding, dus niemand vraagt hoe het ermee staat. Stel jezelf een deadline of doe aan anderen beloften over de oplevering van je project.
6. Geen verantwoordelijkheid hebben. Vage afspraken over wie wat doet en hoe het eruit moet zien. Zou jij dan zo'n beetje zus-en-zo willen doen en dat binnenkort ergens willen inleveren, als het uitkomt? Zorg voor helderheid: wat is mijn taak, wat zijn de eisen en wanneer moet het klaar zijn.
7. Rommel. Je hoofd, je agenda, je bureau... het is allemaal een zootje. Ruim die troep nou eens op.
8. Iedereen willen 'pleasen'. Ja maar, wat zou Henk ervan vinden? En ik wil ook rekening houden met de gevoelens van Linda. Oh, zal ik het dan zo inkleden dat Vincent... Doe het op jouw manier en ben bereid die te helder en overtuigend verdedigen.
9. De verkeerde technologie. Een vergadering plannen met acht drukbezette mensen via e-mail. Een folder opmaken in Microsoft Word. Je agenda bijhouden op een mobieltje. Voor bijna alle werkgerelateerde activiteiten is er tegenwoordig een goede technologie beschikbaar. Kies met verstand of laat je adviseren.
10. Geen plezier. Is het nog geen vijf uur? Hoe lang moet jij nog? Wat heb jij erop? Komen die vragen uit jouw mond, dan zit je toch echt op de verkeerde stoel. Sta op en gooi een emmer koud water in het gezicht van je passie! Lol in je werk geeft een heuse 'boost' aan je productiviteit. Volledig 'in flow' breng je elke klus in een vloeiende beweging tot een groots einde.

Wat zijn jouw grootste vijanden als het gaat om je productiviteit?

Tip voor verder lezen....

3 opmerkingen:

 1. wat dacht je van:
  faalangst
  verliefdheid
  ziekte
  regelgeving, normen en waarden

  Zaken die de productiviteit behoorlijk kunnen verlagen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem8:01 a.m.

  Ik denk dat motivatie uiteindelijk de belangrijkste vijand is. Als je niet het werk doet waar je echt achter staat (waar je hart echt ligt), juist dan liggen die vijanden (afleiding, uitstellen, verveling) op de loer. Dan is het zo verleidelijk om 'eerst' nog even wat anders te doen... Inderdaad dus werk waar je geen plezier in hebt, geen voldoening uit haalt.
  Tijd om je af te vragen of je het juiste werk doet, of hoe je toch die voldoening uit het werk dat je doet/moet doen kunt halen.

  Daarnaast natuurlijk andere factoren als spanning, zorgen, een rol. In mijn geval wil bloggen nog wel eens voorrang krijgen ;-))

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De "I can do it all" mentaliteit. Je kan niet alles doen, en zeker niet alles tegelijk :-). Ik ben dan ook de mening dat multi-tasking tot productiviteitsverlies, ipv winst leid. Gelukkig ben ik niet de enige die dat denkt. David E. Meyer, een psychologie professor aan de University of Michigan heeft een heel interessant onderzoek gedaan, en is tot de conclusie gekomen dat zodra je meer dan een ding tegelijk doet, de productiviteit eerder daalt dan stijgt. Dus samenvattend: Focus!

  BeantwoordenVerwijderen