29 september 2007

De gegooglede administratie

Dit weekend was het mouwen opstropen voor de kwartaaladministratie. Over hoe Google me hielp dit klusje zo snel mogelijk te klaren...

1. Ik plan mijn (zakelijke) reizen met Google Maps. De afstand die deze dienst opgeeft, gebruik in mijn kilometeradministratie. Een notitieblokje in de auto, dat werkt voor mij niet. Google Maps onthoudt - als je een Google account hebt - eenmaal opgezochte bestemmingen ('Opgeslagen locaties'). Eén letter intikken is voldoende die weer op het scherm te laten verschijnen... Zo kun je snel de afstand opzoeken van een reis die je vergeten was te registreren.2. Stel, ik moet voor een tijdschrift drie interviews doen. Ik wil aan het eind van het traject op de rekening de reizen noteren. In mijn Google Agenda geef ik bij elke afspraak een unieke code mee (bijvoorbeeld [rsts], rs = reis, ts = tijdschrift). Als de rekening gemaakt moet worden, zoek ik in mijn agenda op trefwoord 'rsts' om een overzicht te krijgen van alle reizen die ik voor die ene klus heb gemaakt:Een overzicht van alle, dus ook de andere zakelijke, reizen in kwartaal X krijg ik door te zoeken op '[rs'. Als je er meteen de reisafstand bij noteert ben je nog sneller klaar!

3. Hoewel Excel nog net wat meer biedt (misschien wel teveel), kan ik met de spreadsheets van Google Docs prima uit de voeten voor het maken van financiële overzichten. Sorteren, formules inbouwen, getallen weergeven met het Euroteken... het kan allemaal. Omdat ik de toegang tot de overzichten kan delen, kunnen mijn vennoot en de accountant ook altijd bij de meest actuele gegevens.

Ken jij nog meer online hulpjes die het bijhouden van je administratie vergemakkelijken?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten