01 mei 2007

YouTube mashup

Achteroverleunen bij een compilatie van clips uit YouTube, maar wel zelf de regie hebben om door te spoelen als een clip je niet bevalt: kan dat? Het antwoord is 'ja'. Maar hoe? Al brainstormend en surfend ging ik vandaag met deze zelfopgelegde opdracht aan de slag en kwam tot de volgende oplossing:

- De clips moeten automatisch starten. Hiervoor is een stukje extra code nodig in het script waarmee je een clip op je webpagina plaatst.
- Aan het eind van de clip moet automatisch een nieuwe clip starten. Dit kun je oplossen met een speciale META-tag die na een X-aantal seconden de bezoeker doorstuurt naar een volgende pagina, waarop de volgende clip staat. Vertaal de duur van de clip naar seconden en tel er twee bij voor de opstarttijd.
- Je moet filmpjes die je niet bevallen weg kunnen klikken. Dat kan door een eenvoudige link naar de pagina met de volgende clip.

Hoe het werkt zie je in deze clipreeks met drie cabaretstukken of deze met twaalf clips van Franse chansons. Volgens dit principe zou je hele 'tv'-programma's kunnen samenstellen.

Het concept is natuurlijk niet nieuw. In het webradiostation Pandora kun je al een persoonlijk radioprogramma samenstellen, maar dat is zonder bewegend beeld. Bij een liedje dat je niet bevalt, klik je door. Dit wordt ook de toekomst voor muziekzenders als MTV en TMF.

2 opmerkingen:

 1. Leuk bedacht en simpel uitgevoerd. Was wel blij met die verder link, als ik elk filmpje had moeten afkijken was ik afgehaakt :o)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Anoniem9:23 p.m.

  Waarom niet gewoon de Autoplay optie van YouTube zelf gebruikt?

  Ga naar http://www.youtube.com/my_playlists?p=2F9230C44C5713D9 en klik op de Play All Video's button.

  Als je vervolgens verder niet ingrijpt spelen alle video's allemaal vanzelf achter elkaar. Ben je een video zat dan klik je op de volgende op skip je er een paar in de lijst aan de rechter kant. Voordeel van deze manier is dat je vooraf kan zien wat er allemaal in de lijst gezet is.

  En ... je kan ook weer terug :-)

  BeantwoordenVerwijderen