17 januari 2007

Van provoceren kun je leren...

Gisteren samen met Michiel de Jong in Amsterdam een workshop verzorgd onder de titel 'Van provoceren kun je leren'. We waren te gast op de nieuwjaarsbijeenkomst van het netwerk Vrouwen in Marketing en Communicatie (VMC), die als motto had 'Leef met lef'. Boodschap: bij problemen gaat het vaak om oorspronkelijk nuttig gedrag, dat door herhaling een sterk ingesleten patroon wordt. Dat patroon kun je vervolgens het best doorbreken door stevig in te grijpen. En dat kun je doen door te provoceren.

We gingen in op drie functies van provoceren: als middel om in een coachingssituatie met een cliënt om te gaan, als middel om negatief gedrag bij een ander 'aan de kaak te stellen' en als middel om jezelf 'een schop onder de kont te geven' als je in vastgeroest denken terecht komt.

Het was een leerzame 'maiden voyage'. Wat mij betreft zou ik in een korte sessie van een uur volgende keer toch nog wat meer focussen op één item. En iets eerder aanlopen naar het station, waar ik op een minuutje de trein miste die uitzicht bood op de laatste aansluitingen naar het zuiden. Dat werd een taxiritje van Den Bosch naar Tilburg...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten