05 oktober 2006

Sessie 'Bedenk een bedrijfsnaam'

Hoe bedenk je een pakkende bedrijfsnaam? Met die vraag ben ik gisteren aan de slag gegaan met een Student Company van de Fontys-minor Ondernemerschap. De sessie bestond uit vier delen.

1. Breng elk tien bestaande bedrijfsnamen mee naar de sessie die je bijzonder aanspreken. Leg uit waarom je ze goed vindt. Zo kom je tot een lijst van eisen aan je eigen bedrijfsnaam, die je verder denkend nog verder kunt aanvullen. Check de checklist als inspiratie; geef eventueel scores aan de eisen (welke vind je het belangrijkste?).

2. Genereer associaties rond je bedrijf. Waar staan we voor? Wat voor product of dienst willen we bieden? Schrijf elk trefwoord op een Post-It-memootje en plak die op de muur. Groepeer als je hiermee klaar bent de geeltjes (bijvoorbeeld in woorden die iets zeggen over de groep, over het product, over de visie) en kies uit verschillende groepen een of meer begrippen waar je verder mee wilt gaan. Voorbeeld: 'jong', 'maatschappelijk verantwoord' en 'vooruitstrevend'.

3. Vanuit deze trefwoorden ga je op zoek naar mogelijke bedrijfsnamen. Dat kan bijvoorbeeld door de woorden in een thesaurus op te zoeken. Zo vind je synoniemen en gerelateerde begrippen. 'Jong' levert via de Engelstalige website Thesaurus.com bijvoorbeeld 'fresh' op. Als je daarop doorklikt vind je ook 'crisp'.

Of kies een passende metafoor en maak de vertaling. Voorbeeld: een afgestudeerdenvereniging heeft ervoor gekozen met het trefwoord 'doorgaan' te werken. Als metafoor wordt de wereld van muziek gekozen. Zo kom je op het muziekbegrip voor 'doorgaan', 'continuo'.

4. Koppel de gevonden namen aan het lijstje met eisen en check de beschikbaarheid van de naam via Google en de Kamer van Koophandel-website en voer hem in als URL om te kijken of de naam als webadres vrij is.

Dit concept is uiteraard ook te gebruiken voor het bedenken van namen voor producten, titels van (bedrijfs)bladen enzovoort. Mail me je ervaringen en suggesties voor de werkwijze.

Lees ook deze tekst over bedrijfsnamen.

Tip: probeer Dot-o-mator, een generator voor fancy Engelstalige bedrijfsnamen (via: @Aartjan)

Frisse denker nodig voor jouw bedrijfsnaam? Ik ondersteun sessies met passende werkvormen, denk mee en faciliteer het creatieve proces van de deelnemers. Neem contact op!

Eerder bericht over mijn activiteiten voor deze minor: klik hier.

2 opmerkingen:

  1. Deze al eens gezien? http://zichtbarezaken.web-log.nl/zichtbarezaken/2006/07/more_than_a_nam.html

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem2:01 p.m.

    Ik print 'm uit en neem 'm mee op m'n 'retraite'. Wieweet kom ik met een andere naam terug. Dank!

    BeantwoordenVerwijderen