07 september 2006

Kennis delen is de boodschap!

'Zonder kennisdeling, geen innovatie': het was de titel van een levendige middagsessie vandaag bij de Kamer van Koophandel in Eindhoven. Spreker was Mathieu Weggeman, die al een tijdje op mijn lijstje stond van 'Sprekers die ik aan het werk wil zien'.

Zijn belangrijkste boodschap: houd kennis niet voor jezelf, maar deel het. Dat vraagt om meer collectieve, in plaats van individuele ambitie. Als manager moet je een cultuur creëren die dat beloont. Deze tijd vraagt volgens Weggeman aan managers ook om meer los te laten: het zijn niet de SWOT's of systemen voor kwaliteitsmanagement waarmee je het redt, maar scenario's gebaseerd op mogelijke toekomstige ontwikkelingen, niet de volledige controle over (productie)processen, maar meer vrijheid voor de kenniswerker om zich te ontwikkelen en om creatief te zijn...

Weggeman is een vlotte, geestige spreker die bijna achteloos uit een enorme bibliotheek van literatuur put: van Lao Tse tot Csikszentmihalyi en van Arthur Andersen tot Van den Brandhof. Hij maakt zijn verhaal smeuïg met anekdotes uit eigen ervaring en grappige quotes.

Een aardige samenvatting van zijn verhaal vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten