21 augustus 2006

Uitgelezen: 'Succes is ook niet alles'

Stel, je hebt jarenlang gestudeerd om 'iets' te worden. En dan ben je 'het'. Coach bijvoorbeeld. En dan valt er een boek op je tafel met de titel 'Succes is ook niet alles'. Je begint te lezen. Het is lekker brutaal geschreven, met humor... en het gaat over provocatief coachen. De auteurs, Jeffrey Wijnberg en Jaap Hollander, vertellen je dat als je nu eens precies datgene doet wat taboe was tijdens je studie, je sneller en vaker het gewenste effect bereikt.

Het gekke is: je gelooft het. Nog gekker is: je probeert het uit en het werkt. Je hebt een paradigmaverschuiving van de bovenste plank ondergaan. Het boek met de rode pepers op het omslag is daarmee een van de leukste boeken die ik ooit over coaching heb gelezen. Provocatief coachen gaat over weerstand uitdagen bij de cliënt. Of om met John Lydon te spreken: "Anger is an energy." Het gaat om humor die cliënten helpt de eigen problematiek te relativeren. En het gaat om warmte die je creëert om ongestraft speldenprikken uit te kunnen delen.

(Klik hier om dit boek te bestellen bij Managementboek.)

2 opmerkingen:

 1. Hallo Erno,

  Ik heb eerder Provocatief coachen gelezen van dezelfde auteurs. Vond ik ook aardig en kan vast werken, mits -en dat is een grote mits- er voldoende veiligheid is in de samenwerking om zo te mogen prikkelen. Anders wordt het afblaffen en dat kan wellicht even wat opleveren maar volgens mij geen wezenlijke interventie.

  In provocatief coachen staat een modelletje voorin, waarin veiligheid een van de vereisten is om te mogen provoceren.

  Provocatief adviseren van Weggeman (dacht ik) vond ik niks. Gezocht anders.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb alleen een Bloggeraccount van Stijn en Roos. Dus maar even namens de vierjarige Stijn ...

  Groet,

  Arjan

  BeantwoordenVerwijderen