25 november 2016

Digitaal prikbord: Google Keep!

Als het gaat om (varianten op) digitale prikborden, zijn er volop goede, gratis toepassingen beschikbaar, zoals Padlet en Trello.

Een didactische toepassing is bijvoorbeeld om leerlingen met een tekst of foto te laten reageren op een vraag. Ze plaatsen die tekst of foto op een gezamenlijk digitaal prikbord, dat je laat zien op het digibord om vervolgens de input te bespreken.

Ik vroeg me af: kun je iets dergelijks ook organiseren in de Google-omgeving, met name als je werkt met de G Suite for Education?

De eerste gedachte was: maak een Google-presentatie aan en laat leerlingen op één slide hun input plaatsen. Kan, maar wordt snel rommelig. Er is een andere oplossing: Google Keep, het notities-prikbord uit de Google-familie. Hoe werkt het:
  • De leraar stelt de vraag en geeft een zelfbedachte code, een unieke reeks letters en/of cijfers.
  • Leerlingen beantwoorden de vraag met een post in hun eigen Keep-omgeving, voegen er de unieke code aan toe en delen het resultaat met hun leraar.
  • De leraar voert in Keep de unieke code als zoekopdracht in.
  • Op het digibord kunnen nu alle ingezonden items getoond worden om gezamenlijk te bespreken.
Voordeel: de leerlingen moeten ingelogd zijn, hun posts bevatten een pasfotootje. Geen anonieme bijdragen dus. Wel goed opletten als je in je Keep 'for your eyes only'-posts hebt staan. Jammer is dat je de posts niet kunt verschuiven om bijvoorbeeld te ordenen.

Nog even doen: als er een nieuwe Keep-notitie met je wordt gedeeld, krijg je een e-mailnotificatie. Je wilt waarschijnlijk geen stapels mail van al die leerlingen. Maak dus even een filter aan in GMail / Mail dat zegt dat deze mails weggegooid moeten worden. Gebruik als kenmerk: "bevat de tekst" en als tekst "heeft een notitie met je gedeeld".

Met dank aan Willem Karssenberg.

1 opmerking:

  1. Ik gebruik Keep heel vaak om gespreksverslagen te maken. Inderdaad een Heel handige tool. Maar zoals Roel aangeeft, zet "Google Classroom" het eea in een context.
    Bovendien hoef je als Google gebruiker niet persé alles in Google applicaties te drukken. Padlet en Trello pakken de items die niet in een context geplaatst moeten worden, net iets mooier op.

    BeantwoordenVerwijderen