03 februari 2016

Mediawijsheid, taal en beeld

We leven in een beeldcultuur. Het aanbod aan foto's en video's op het web is overweldigend. Verdringt het beeld daarmee de taal? Nee, taal blijft een enorm belangrijk instrument, al is het maar om in dat overweldigende aanbod van beeld te kunnen zoeken. Op beelden kun je nauwelijks* zoeken, zonder daar taal voor te gebruiken. Je hebt beschrijvingen nodig, classificaties, bijvoeglijke naamwoorden, concrete begrippen maar ook abstracte.

Wat dat laatste betreft: hoe vind je bijvoorbeeld een passend beeld bij een werkstuk over 'zelfbewustzijn' of 'maatwerk'? Natuurlijk kun je varen op anderen die beelden bij dit soort begrippen hebben gevonden, metaforen als respectievelijk 'een persoon met een spiegel' of een 'mooi passende houtverbinding'. De andere strategie is zelf die metaforen te bedenken. Dat kan nog best lastig zijn.

Bron onbekend.
Terug naar het zoeken naar beelden. Toen het een aantal weken geleden ernstig ijzelde, kwam er een bericht voorbij met een foto die op de Waddeneilanden gemaakt zou zijn. Even was ik erg onder de indruk, maar al snel begon ik twijfelen. Was dit wel echt een foto die gemaakt was op de Waddeneilanden? Ik Google-de op 'iced car' en vond vele versies van het beeld terug in bronnen van jaren geleden. Dit was dus fake. Mediawijs, niet?

Je kunt kinderen laten oefenen in het woorden geven aan beelden. Zoek een beeld op het internet en laat ze dit beeld via een zoekmachine opzoeken. Welke woorden gebruiken ze?

* Zoeken aan de hand van beeld in plaats van met woorden kan wel. Lees deze blog uit 2014.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten