09 maart 2012

Hoe kun je sociale media versneld een plek geven binnen je school?

In een dag training over ict en onderwijs (in het kader van een opleiding aan de Via Vinci Academy) hebben we volop inspiratie opgedaan. Enthousiast en erg veel bagage: nu uitpakken en delen met de collega's, ouders en leerlingen. Een van de vragen waar we verder mee willen is hoe je sociale media versneld een plek kunt geven binnen je school, afgezien van faciliteiten.

Onze eerste ideeën over dit onderwerp in elf adviezen en tips:
 1. Ga op bezoek bij scholen die al het een en ander doen met sociale media en luister naar de ervaringen. 
 2. Wees nieuwsgierig en ga met leerlingen in gesprek omtrent hun gebruik van sociale media. 
 3. Met een groep leerlingen weblog starten en teamleden hierin meenemen, dus de “ouden leren van de jongeren”. 
 4. Expert in huis halen en docenten meteen laten werken met betreffend materiaal. Docenten eigen ervaringen laten opdoen (trial and error). 
 5. Geef je team een 'Flip camera' om mooie leermomenten vast te leggen en te delen via website of sociale media. 
 6. Geef de pioniers in de school de ruimte om collega’s te adviseren over de mogelijkheden binnen hun vakgebied. 
 7. Start een webpagina voor je school en laat anderen hierop reageren, gebruik dit in de lessen en informeer hiermee ouders, collega’s en leerlingen. 
 8. Geef een aantal lessen mediawijsheid: je leert er zelf ook van! 
 9. Laat de leerlingen een ouderavond sociale media voor ouders organiseren. 
 10. Een dag leerlingen toestaan hun smartphone, iPad, laptop mee te nemen en te gebruiken in de klas met de opdracht een nuttige toepassing te bedenken voor de les. 
 11. Skype met een collegaschool aan de andere kant van de wereld, past in de lijn (wereld)burgerschap.
We zijn benieuwd naar je tips bij bovenstaande vraag en reacties op onze tips! Laat ze achter via de knop ‘reacties’. Deze blog is geschreven door Erno Mijland (trainer), Dirk Visser, Sanne Stipdonk, Esther Brinkhuis, Ingrid van Doesburg, Marieke de Kreek-Haven.

5 opmerkingen:

 1. Mooi begin, alleen is puntje 11 is een beetje stapjes te ver.

  12. Weet waar en wat er mogelijk is. Vraag, informeer en zoek en laat jezelf informeren of voorlichten! Bepaalde kennis is en blijft noodzaak!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ad tip 10: ik zou willen zeggen, doe als de locatie Thomas a Kempis in Arnhem. Daar is het netwerk open voor smartphones etc. Als je nou echt wat wil met social media, moet je om te beginnen hardware en infrastructuur structureel ter beschikking hebben. Dus niet een dag om te experimenteren, maar permanent toegang geven en een proces ingaan waarin je als docent comununiceert met leerling en student, ouder en begeleiders. Dan krijg je de chaos die zorgt voor het versneld implementeren van best practices, het scheiden van kaf en koren in het gebruik, keuzes in toepasbaarheid of ongeschiktheid binnen vakken en situaties. Zonder restricties is het rendement vele malen hoger. Zonder beperkingen zal de spin off in sociale zin ook veel groter zijn. Zonder blokkades op gebruik voelen jongeren zich daarin ook serieuzer genomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ga met de klas of met je team een maand lang bloggen over social media, wissel daar tips en trucs uit

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 1. integreer het in projecten als nieuw te formeren (pta-)onderdeel "omgaan met publiciteit".
  2. integreer het in projecten als onderdeel publiciteit. Denk aan het project Fair Trade, Duurzaamheid.
  3. maak leerlingen bij een project verantwoordelijk voor het onderdeel publiciteit.
  4. ken voor dit onderdeel punten toe.
  5. laat het onderdeel publiciteit voldoen aan bepaalde eisen (namelijk rekening houdend met belangen en gevoeligheden, zodat leerlingen een schoolvoorbeeld krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gebruik afgeloten Facebook-groepen om studenten samen te laten werken voor echte opdrachtgevers. Dwz studenten, docenten en opdrachtgevers in 1 groep. Razendsnelle communicatie, inzichtelijk proces, sociale interactie.

  BeantwoordenVerwijderen