18 juni 2009

Wytze fietst voor Filipijnse kinderen

"Iedereen kan veranderingen tot stand brengen. Kleine dingen soms, maar met grote gevolgen. Maar dat kan alleen als we persoonlijke actie ondernemen. Zonder actie is er geen hoop, en zonder hoop is er eigenlijk ook geen leven. Maar de vraag blijft: hoe doe je dat?"

Mooie woorden van Wytze de Back die binnenkort 'de omweg naar Santiago' gaat fietsen, een duizenden kilometers lange route geïnspireerd door het gelijknamige boek van Cees Nooteboom. Ik ken Wytze uit de tijd dat hij hoofd communicatie was bij de Provincie Brabant. Wytze was daarna betrokken als perschef bij de politieke ambities van Peter R. de Vries.

Wytze fietst (onder andere) om geld op te halen voor de Stichting ChancEd die zich inzet om Filipijnse kinderen studiekansen te bieden. Wytze zamelt al enige tijd geld in voor de stichting: "Gedurende tien jaar breng ik geld bijeen ter financiering van de schoolopleiding van honderd kinderen. Tien jaar is de periode van de eerste klas tot aan het middelbare school-diploma. De kosten per schooljaar bedragen ongeveer 50 euro per kind. Concreet betekent dit dus dat ik ieder jaar 5000 euro bij elkaar moet sprokkelen."

De keuze voor dit doel heeft te maken met wat Wytze zijn levenshouding wil noemen en met hoe hij naar de wereld kijkt: "De wereld is als een boot vol mensen. Een groep zit bovendeks, heeft genoeg te eten en te drinken en geniet van de reis. Een andere, veel grotere groep zit opgesloten in het ruim, zij hebben niets en zij roepen om water. De groep die opgesloten zit in het ruim, wordt wanhopig. Om aan water te komen boren zij een gat in de bodem van de boot."

De iPhone is de komende 4,5 maanden Wytzes communicatiemiddel met de rest van de wereld. Hij zal via Twitter een dagboek bijhouden, waarbij hij ook zijn GPS-locaties zal melden.

Bijdragen voor de actie kunnen gestort worden op girorekening 6831798 t.n.v. Stichting ChancEd te ’s-Hertogenbosch, onder vermelding van 'Wytze'.

1 opmerking:

  1. Fantastisch dat Wytze gaat fietsen om zodoende 5000 Euro bij elkaar te sprokkelen.
    Toch begrijp ik zulke acties niet altijd. Als Wytze (en anderen) de fietstijd om zou(den) zetten in creativiteit of werktijd. Dan genereert dat op effectieve wijze toch nog veel meer hulp? En ook dat zou gesponsord kunnen worden.

    Zelf ga ik enkele weken naar Kenia om onderwijs op te zetten, in dit geval een soort ambachtschool. Ik ben benieuwd hoever ik kom. En ik ga Wytze natuurlijk volgen, want het is natuurlijk ongelooflijk goed dat hij 10 jaar lang 100 kinderen op school weet te ondersteunen. Als dat voorbeeld eens navolging zou kunnen krijgen.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen