Heb je nu toch gerookt? Doe nou eens niet meteen zo boos! Nog één keer: kom aan tafel! De communicatie met onze pubers verloopt nogal eens stroef. Soms begrijpen we niets van deze schijnbaar ongeleide projectielen. Gelukkig staan we niet met lege handen...
In ‘Puberbrein binnenstebuiten’ gaan Huub Nelis en Yvonne van Sark in op de vraag: ‘Wat beweegt jongeren van 10 tot 25 jaar?’ Op basis van recente nieuwe wetenschappelijke inzichten in de ontwikkeling van het brein geven ze verklaring voor en tips voor het omgaan met het soms puzzelachtige gedrag van pubers. Het boek is bedoeld voor de brede doelgroep van ouders en docenten tot professionals binnen organisaties die jongeren willen bereiken. De auteurs zijn werkzaam voor het communicatiebureau YoungWorks, dat gespecialiseerd is in jongeren.
Voelen en denken
Nelis en Van Sark beschrijven hoe de ontwikkeling van de hersenen en het lichaam in een complex samenspel het kind tussen het 10e en het 25e levensjaar naar de volwassenheid leidt. Inderdaad, 25e, want we weten inmiddels dat het proces dan pas afgerond is en jongeren in een fysiek en mentaal rustiger vaarwater terecht komen. De complexiteit zit hem in periodes dat voelen en denken niet goed samenwerken. Emoties van anderen worden verkeerd en vaak negatiever dan bedoeld begrepen. Pubers hebben moeite met denken op de lange termijn en dus met plannen. Nu dingen doen die goed zijn voor later... dat is een lastige. Herkenbaar voor veel ouders en begeleiders is de moeite die pubers hebben met het kiezen van een profiel of vakkenpakket (laat staan een toekomstig beroep). Verder zoeken ze naar nieuwe uitdagingen, kicks die hen helpen grenzen op te sporen en zichzelf beter te leren kennen. En dat ze ’s morgens vroeg niet op hun best zijn... daar kunnen ze niets aan doen!
Autoritatief
Een en ander betekent nogal wat voor de opvoeding. De auteurs pleiten in dit verband voor een autoritatieve begeleiding, waarbij opvoeders streng zijn in het stellen van kaders, maar altijd vanuit een liefde- en begripvolle benadering. In het onderwijs betekent dat dat je als docent vooral betrokken bent bij het wel en wee van je leerlingen, maar wel binnen een kader van structuur en regels. De puberteit biedt niet alleen problemen, stellen de auteurs. Als je pubers uitdagende opdrachten geeft en ze regelmatig complimenteert voor hun prestaties bloeien ze op. En als je ze echt serieus neemt, kun je veel met ze bereiken.
Deskundigen?
Een van de meest interessante aspecten van het boek is dat de auteurs hun inzichten plaatsen in de context waarin jongeren nu opgroeien: een wereld van internet en games, maar ook van opvoeders die van een andere generatie zijn en het erg druk hebben met hun eigen bezigheden. Zo constateren ze dat jongeren toegang hebben tot alle informatie en de wereld om hen heen lijken te begrijpen, maar dat veel opvoeders niet verder kijken om te zien dat dat veelal schone schijn is. Pubers zijn nog altijd onzeker, kennen lang niet altijd de waarheid en doen nog genoeg ‘domme’ dingen om een intensieve en goede begeleiding van opvoeders te rechtvaardigen.
Bestel 'Puberbrein binnenstebuiten' bij Bol.com. Er is ook een website bij het boek.
Autoritatief, dat klinkt niet bepaald gelijkwaardig. Maakt ook een 'ouderwetse' indruk. Ben benieuwd welke regels, structuur en kaders bedoeld worden. Hebben onze pubers ook nog iets in te brengen? Evengoed ben ik wel benieuwd naar de ideeën.
BeantwoordenVerwijderen'De puberteit biedt niet alleen problemen, stellen de auteurs' klinkt niet erg positief. Kennelijk zijn de verwachtingen niet erg hoog gespannen.
Peterter
Boeiend! Ik ga het, na het lezen van jouw blogpost, ook kopen en lezen. Ik ben vooral benieuwd hoe die boek zich verhoudt tot het eerder verschenen boek over hetzelfde onderwerp: het puberende brein van Crone (http://uitgeverijprometheus.nl/BB/result_titel.asp?id=2203). Ook dat boek vond ik zeer lezenswaardig en het bracht mij nieuwe inzichten in hoe sommige zaken werken in 'puisterige hersens'. Vermoedelijk gaat het door jou genoemde boek meer in op wat je daar nu mee moet, met die inzichten?
BeantwoordenVerwijderen@Moniek: 'Puberbrein binnenstebuiten' is inderdaad een vertaling naar toepassingen van de kennis die in Crone's boek beschreven staat. Daarnaast is het een boek dat een wat bredere doelgroep aan zal spreken. Crone is meer wetenschappelijk, Puberbrein meer populair.
BeantwoordenVerwijderen