21 januari 2009

Veel van een beetje... of een beetje van veel?

Waar ga jij voor: veel van een beetje... of een beetje van veel? Ik heb het hier over kiezen, over loopbaan, de invulling van de tijd van je leven. Toen ik op het punt stond een vervolgstudie te kiezen, stond de journalistiek op nummer één. Een journalist is iemand die weinig weet van veel, een wetenschapper weet veel van weinig. Er is zoveel te beleven, dacht ik. Dus wil ik van alles een beetje proeven. Maar ik twijfelde ook: blijf je zo niet aan de oppervlakte? En wat betekent je bijdrage dan, wat voeg je toe? Een geneesmiddel voor kanker zal ik nooit bedenken...

Dezelfde vraag speelt in het alledaagse leven. Verdiep je je in het beluisteren van één muziekgenre (of zelfs één artiest) en leer je zo optimaal waarderen wat het echt te bieden heeft? Of kies je voor een meer eclectische benadering: even proeven van alles en het mooiste uit elk genre toevoegen aan je collectie. En pak je als zelfstandig ondernemer vooral de grote opdrachten waar je je volledig op kunt focussen of houd je liever al jonglerend voortdurend een aantal ballen in de lucht. Kortom, ga je voor de diepte of de breedte?

Er is een invalshoek waarmee je het dilemma kunt tackelen: die van het T-profiel uit de loopbaantheorie. Een T-profiel betekent dat je veel van een beetje weet of iets erg goed kunt. Die core-business is het verticale streepje van de T. Het T-profiel betekent ook dat je je kennis of vaardigheden binnen een breder kader kunt plaatsen of toepassen: het horizontale streepje van de T. Dat is nog eens een kwestie van balanceren. Iets teveel naar links of rechts en je T-tje valt om!

Er is nóg een alternatieve keuze: je kunt gaan voor een beetje van veel, maar daarnaast de samenhang of synergie tussen al die beetjes zoeken. Wat is de rode draad in al je opdrachten, in je muziekkeuze, hoe je je vrije tijd indeelt? En biedt die rode draad nieuwe inzichten en ideeën? Voor mij maakt deze keuze het verschil tussen een journalist en een kennisondernemer. Het is een keuze die van je vraagt bewust en gericht op zoek te gaan naar de rode draad in wat je allemaal doet en kunt. En daar weer nieuwe keuzen op te baseren.

Ga jij voor veel van een beetje of een beetje van veel?

2 opmerkingen:

  1. Anoniem6:46 p.m.

    Dag Erno,

    Mooie, bijna filosofische vraag. Mijn antwoord zou zijn dan ik niet voor een b-tje ga, maar voor veel T-tjes. En misschien wel grote T's. Alles is betrekkelijk. Afhankelijk van je functie en doelstelling is het ene handiger dan het andere. Als jij de oplossing wilt vinden voor kanker dan is het misschien handiger om specialistisch te werk te gaan. Aan de andere kant als dat al tientallen jaren onsuccesvol is getracht dan is het misschien juist handig om vanuit een andere discipline op een andere creatieve wijze eens het probleem te benaderen. Misschien moet die specialist eens met iemand anders aan de slag: een chemist, dietist, een filosoof, bijvoorbeeld.
    Zo'n letter T spreekt mij wel aan. Zo'n T kan groeien, dwarstverbanden zouden mooi zijn.

    Een kennisondernemer zal veelal een dimensie hoger zitten dan de specialist. Het gaat niet zozeer om kennis, maar over kennis. Met kennis iets doen, verbinden, relateren, produceren. Met kennis zaaien en oogsten. De kennis zelf wordt aangeleverd door anderen.

    Belangrijke vraag is steeds: wat wil je bereiken? Geldwinst, aanzien, netwerk, prestatie, product? Ga je voor maximaal of optimaal? Competatief of cooperatief?
    Kortom, er zijn nog veel vragen te stellen.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem6:23 p.m.

    Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen