11 februari 2008

Balans is een werkwoord


Werken, uitrusten...
Vrijheid zoeken, verbonden zijn...
Vernieuwen, verder bouwen op het bestaande...
Sturen, loslaten...
Spreken, luisteren
Enzovoort...

De zoektocht naar balans blijft me boeien.

Lange tijd heb ik bij het begrip 'balans' een beeld gehad van een soort ideale, statische, hogere toestand. Iets om te bereiken, waarna je het alleen nog maar hoeft vast te houden.

Meer en meer raak ik ervan overtuigd dat balans eerder een werkwoord is, iets dat steeds opnieuw, steeds anders je richting bepaalt. Omdat je zelf en de omstandigheden voortdurend veranderen.

Inderdaad, als je stevig doorfietst geeft dat meer balans dan als je een 'sur place' maakt.

Meer in balans zijn betekent dan ook niet dat je dichter bij je einddoel bent gekomen. Het vertelt slechts dat je weer een stukje meer bedreven bent geworden in het vinden van een evenwichtige koers.

Wat is balans voor jou?

2 opmerkingen:

  1. Balans is een toestand,
    voor mij is het geen werkwoord.
    Het is de situatie om je heen die het wenselijk of juist niet wenselijk maken om evenwicht te hebben.
    Soms is het juist goed om uit evenwicht gebracht te worden, het zorgt voor reactie, anticiperen en misschien wel balanceren.
    Te lang balans en evenwicht kan gevaarlijk zijn. De stilte voor de storm, de schijnbare vrede, en het ogenschijnlijke evenwicht kunnen wreed worden verstoord.
    Perfecte balans en evenwicht maakt lui, er hoeft geen inspanning te worden verricht. Dwing jezelf tot uitdaging en avontuur anders duvel je zomaar ineens van dat slappe koord af.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Balans is voor mij ook een werkwoord. Ik streef er naar maar het lukt altijd maar een moment en dan veranderd je omgeving weer.
    In balans geeft rust en energie, bijtanken en weer doorgaan. Als ik in balans ben ga ik meer uitdaginge aan dan als ik uit evenwicht ben.

    BeantwoordenVerwijderen