19 december 2006

10 tips voor succesvolle goede voornemens

1. Een goed voornemen voor het nieuwe jaar? Ben trots op jezelf. Je hebt immers de eerste stap gezet naar een beter leven: zonder sigaret, met meer beweging, meer tijd voor jezelf, meer nee zeggen. Die eerste stap heet 'het goede voornemen'. Maar een 'voornemen' is niet genoeg. Verander je formulering 'goede voornemen' daarom direct in een 'goede belofte'! Een belofte aan jezelf. Klinkt toch al wat minder vrijblijvend.

2. Een belofte kun je ook als doel formuleren. Hoe SMART is je doel?
O Is het Specifiek?
O Is het Meetbaar?
O Is het Acceptabel?
O Is het Realistisch?
O Is het Tijdgeboden?

3. Waarom wil je dit eigenlijk allemaal? Wat zijn de voordelen van je goede voornemen? En zijn er ook nadelen? Hoeveel schuif je op op de schaal van 'me goed voelen over mezelf'? Van 2 naar 8, van 6 naar 7? Is dat de moeite waard? Kortom: breng je motivatie in kaart.

4. Visualiseer wat er veranderd is als je je goede voornemen een specifieke periode hebt volgehouden. Hoe ziet je leven er dan uit?
- "Als ik drie maanden niet rook kan ik de trap op, zonder te hoeven hijgen."
- "Als ik nee zeg tegen werk dat er niet meer bij kan in mijn werkweek van maandag tot en met vrijdag, kan ik elke zaterdagochtend op mijn gemak in de tuin klussen."

5. Een goed voornemen volhouden is een combinatie van motivatie en zelfdiscipline. Bedenk een op welke momenten je in het verleden al succesvol bent geweest in het toepassen van deze combinatie.

6. Schrijf je goede voornemen in je nieuwe agenda: noteer in trefwoorden bijvoorbeeld op een vaste dag. "Zondag: deze week drie keer een half uur gesport." Zo word je door jezelf fijntjes herinnerd aan wat je jezelf hebt beloofd.

7. Breng zoveel mogelijk mensen om je heen op de hoogte van je goede voornemens. Ze zullen je gevraagd en ongevraagd fijntjes herinneren aan je voornemens, zodra ze zien dat je je er niet aan houdt. 'Jij was toch gestopt met roken?'

8. In welke situaties zal het moeilijk zijn je voornemen vol te houden? Bereid je hierop voor door vooraf te bedenken wat je gaat doen.

9. Schrijf ook stapsgewijze beloningen in je agenda: een kleine beloning voor de eerste succesjes, een grote voor het halen van het einddoel.

10. Maak een mindmap, waarin je trefwoorden noteert uit bovenstaande voorbereidingen. Hang het resultaat op een plek, waar je het gemakkelijk kunt bekijken op moeilijke momenten. Waarom? Soms zullen verleidingen een aanslag doen op de zelfverdedigingslinie die je hierboven hebt opgezet. De mindmap geeft het duveltje op je ene schouder een elleboogstoot en haalt een fris washandje over het gezicht van het engeltje op de andere.

Bekijk dit filmpje over een onderzoek naar goede voornemens.

Boekentip: Goede voornemens waarmaken - Frans Mathijs Gerards

Aanvulling 3-1-2009: Erno geïnterviewd voor Radio 1 in het AVRO-programma 'De Praktijk' over bovenstaand artikel.Wat werkt voor jou?

1 opmerking:

  1. Erno, een reactie op jouw reactie. Het is geen voornemen, ik ga het gewoon doen. Zie ook mijn boekbespreking van Dromen, durven, doen

    BeantwoordenVerwijderen