07 mei 2019

Walibi en de onderzoekende houding

Ik ben gek op weetjes. En op vragen om dingen uit te zoeken die weer leiden tot nieuwe weetjes. Een Twitter-account als @waaromweetikdit volg ik dan ook trouw. Elke dag komen er wel een of enkele weetjes voorbij. Zo ontdekte ik dat de vorm van het Petit Beurre-koekje niet zomaar gekozen is...
Als je als leerkracht de weetgierigheid van je leerlingen wilt prikkelen, is het altijd fijn interessante feitjes paraat te hebben. Die kun je dan weer gebruiken om de onderzoekende houding van je leerlingen op gang te brengen of te houden.

Neem nu de tweet van @waaromweetikdit uit de afbeelding bij dit blogje.

Een weet- of opzoekvraag naar aanleiding van deze tweet is: in welke plaats ligt de Nederlandse Walibi. Dat is natuurlijk Biddinghuizen. Het toeval wil dat die plaatsnaam met 'bi' begint, net als Bièrges. Een onderzoeksvraag kan nu zijn: welke plaatsen die beginnen met 'wa' en 'li' zouden geschikt zijn, als Walibi Nederland twee nieuwe pretparken zou willen starten en waarom.

Verder is het interessant een check te doen op de uitspraak. Dan vind je dat de drie plaatsen onderdeel zijn van één gemeente en dat er dus geen drie Walibi-pretparken zijn in België, maar één.

Vanuit het perspectief van taal: Walibi is een zogenaamd acroniem. Voorbeelden zijn gemakkelijk te vinden. Wil je hiermee aan de slag vanuit het onderzoekend leren dan kun je opdrachten geven als:
  • Welke 'merknamen' in onze stad, ons dorp, onze wijk zijn acroniemen en waar staan ze voor?
  • Stel dat onze school een nieuwe naam zou moeten krijgen, bedenk een acroniem dat heel geschikt zou zijn.
Binnenkort verschijnt de nieuwe editie van Vives met mijn artikel over de didactische werkvorm 'Grej of the Day'. Ook hier spelen interessante weetjes een prominente rol.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten