Computerwerkplekken voor in de klas zijn vaak erg kostbaar. Bovendien zijn ze vaak voorzien van netwerksoftware. Handig voor het beheer en toegang tot pakketten met licenties, maar die software geeft ook beperkingen. Zo kun je er meestal niet zomaar een programma installeren, dat je zelf nuttig vindt. Daarnaast hebben computers die in een netwerk hangen soms een lange opstarttijd en starten ze uitgebreide updates op momenten dat het eigenlijk niet uitkomt.
Een Raspberry Pi kan een handige aanvulling zijn op het bestaande park van computers op school:
Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van het denken over slimmer inzetten van middelen op basisscholen. Ik schreef hierover een column voor PO Management. Heb je zelf een slim besparingsidee, deel het via dit formulier.
Sinds een paar weken heb ik een Raspberry Pi in huis. Het nieuwste model is een redelijk vlot computertje op creditcard-formaat dat draait op open source, dus gratis te gebruiken, besturingssoftware. Je kunt met een Raspberry Pi het internet bezoeken, met Open Office of Libre Office werken, programmeren, muziek bewerken... eigenlijk alles wat op een gewone computer ook kan, zo lang je maar gebruik maakt van niet al te zware pakketten die draaien op het besturingssysteem Linux.
De Raspberry Pi is een spotgoedkoop dingetje. Het kost je zo'n 35 euro. Vervolgens heb je nog wel de nodige randapparatuur nodig, zoals:
- een toetsenbord en muis
- een mini-SD-card voor de besturingssoftware, programma's en gegevensopslag (al doe je dat bij voorkeur in the cloud)
- een WiFi-dongle of een vaste netwerkkabel om op het internet te kunnen
- een speakersetje of hoofdtelefoon
- een beeldscherm waar je een HDMI-kabel in kunt steken (en die kabel zelf natuurlijk)
Doordat je met losse componenten werkt zijn deze gemakkelijk te vervangen als ze stuk gaan. Andersom: als een oude PC wordt afgedankt, kun je de randapparatuur nog gebruiken voor de Raspberry. Met een vragenrondje onder ouders heb je misschien zomaar een hele stapel geschikte spullen voor nop.
Tip: laat kinderen bij de lessen handvaardigheid zelf een beschermend kastje maken voor de Raspberry Pi.
Er zijn ook leuke, handige setjes verkrijgbaar, zoals de Kano en de Bendoo Box, die een Raspberry Pi combineren met randapparatuur (behalve het beeldscherm) en lesmateriaal. Voor de Kano is er zelfs een compleet pakket besturingssoftware, speciaal voor kinderen en bedoeld om mee te leren programmeren. Dit pakket is ook gratis te downloaden voor wie zelf een computer wil samenstellen.
Een Raspberry Pi kan een handige aanvulling zijn op het bestaande park van computers op school:
- Er is veel gratis software voor. Het vergt enige kennis om die te installeren, maar die opdoen is ook leren.
- Het enige beheer: als hij het niet meer doet, installeer je de besturingssoftware opnieuw op het SD-kaartje.
- Je kunt werken met een eigen SD-kaartje per leerling (op de Raspberry Pi zelf staat niets, alles staat op dat kaartje).
- Het internet staat vol met tutorials, lesideeën, toepassingsideeën en oplossingen voor elk denkbaar probleem.
- Als 'stand alone' computer biedt de Raspberry Pi ruimte om te experimenteren zonder schade aan te brengen. Een veilige playground!
Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van het denken over slimmer inzetten van middelen op basisscholen. Ik schreef hierover een column voor PO Management. Heb je zelf een slim besparingsidee, deel het via dit formulier.
Er zijn veel varianten op de Raspberry Pi van andere merken. Vuistregel: hoe duurder, hoe meer ze kunnen.
Je kunt de Raspberry Pi bijv. inzetten als Webdav server om de door leerlingen op een iPad gemaakte bestanden (denk aan Pages docs, etc.) te kunnen uitwisselen en zo een portfolio te kunnen opbouwen! Handleiding via Google...
BeantwoordenVerwijderen