03 maart 2013

Airserver vs. Apple TV in de klas

Drie iPads en een iPhone sturen hun beeldscherm
door naar een MacBook via AirServer.
Let op het Droste-effect linksboven:
hiervoor gebruikte ik de camerafunctie van de iPhone. 
Een van de nadelen van bordschrijven is dat je tijdelijk met je rug naar de klas staat. De oplossing: werk op een tablet en verstuur het beeld tegelijkertijd naar een beamer of digitaal schoolbord. Je houdt dan (oog)contact met je publiek.

Voor de iPad was hiervoor al een bedrade oplossing beschikbaar. En met een Apple TV. kon je al gebruik maken van WiFi om het beeld van je iPad draadloos door te sturen.

Afgelopen week testte ik met Jorg Duitsman, docent techniek aan het Van Maerlantlyceum in Eindhoven, de toepassing AirServer. Het maakt van je PC of Mac-computer een virtuele variant van Apple TV. Als je die computer vervolgens aan een beamer of digibord hangt, kun je het beeldscherm van je iPad of iPhone doorgeven.

Onder matige bandbreedte gaat dit niet zo vloeiend, maar bij een goede verbinding werkt AirServer perfect. Hét voordeel t.o.v. Apple TV is dat je meer iPad- of iPhone-schermen tegelijk kunt doorgeven. AirServer verdeelt dan alle beelden over de beschikbare ruimte (zie foto). Aan deze functionaliteit is een wachtwoord te koppelen, zodat leerlingen niet ongevraagd hun scherm kunnen 'beamen'. Het programma biedt met 15 dollar een heel betaalbare oplossing.

Tot slot: nog enkele voorbeelden voor toepassingen in de praktijk (in een iPad-klas):
  • Laat leerlingen een foto opzoeken van hun held en bespreek gezamenlijk de beelden die op het groot scherm verzameld zijn.
  • Geef in een wat kleinere groep een instructie voor het gebruik van een app, waarbij niet alleen jouw acties te zien zijn, maar ook die van de leerlingen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten