15 januari 2013

Haal meer uit de NOT 2013: 11 tips!

Van dinsdag 22 tot en met zaterdag 26 januari staat de Jaarbeurs in Utrecht in het teken van de NOT 2013. Tijdens deze beurs voor het onderwijs kun je kennismaken met de nieuwste methodes en andere leermiddelen, gadgets, visies en ideeën... Elf tips om meer uit een bezoek aan de editie van dit jaar te halen. 

Tip 1: Scroll door de deelnemerslijst
Op de website vind je een overzicht van alle deelnemers aan de NOT. Scan de lijst en maak een persoonlijk lijstje van stands die je in elk geval wilt bezoeken. Bezoek ook de nieuwspagina op de website: deze pagina geeft actuele informatie over nieuwe producten en diensten die te zien zijn op de NOT. Deze pagina heeft ook een RSS-feed die je automatisch op de hoogte houdt via je RSS-lezer.

Tip 2: Ga met de trein Het tentoonstellingsgebouw ligt op een steenworp afstand van station Utrecht Centraal. De trein is niet gevoelig voor files en bespaart je parkeerkosten. Daarmee is het een aantrekkelijk alternatief voor de auto. De trein heeft nog een voordeel: de kans is groot dat je andere beursbezoekers tegenkomt. Een uitgelezen kans voor onverwacht inspirerende uitwisselingen tussen onderwijsmensen of - op de terugweg - een kritische reflectie op wat je hebt gezien en gehoord!

Tip 3: Wees een ambassadeur
Tijdens de beurs ben je een ambassadeur voor je school. Neem visitekaartjes of brochures van je eigen school mee en deel ze uit aan de mensen met wie je in gesprek raakt. Het is niet de eerste keer dat tijdens de NOT de kiem werd gelegd voor een mooi samenwerkingsproject. Gebruik de NOT ook om eens een kop koffie te drinken met een collega van een andere school of een andere deskundige uit je netwerk die de beurs ook bezoekt. Laagdrempelig, vrijblijvend en - wederom - een welkome afwisseling voor het echte beurswerk. Een tip voor als je Twitter gebruikt: via dit formulier kun je aangeven op welke dagen je op de NOT bent. Daarna zie je op welke dagen andere Twitter-gebruikers op de NOT zijn. Al meer dan 100 Twitter-gebruikers hebben het formulier ingevuld. Maak eens een afspraak met iemand die je al wel van Twitter kent, maar nog nooit in het echt ontmoet hebt.

Tip 4: Ga doelgericht te werk
Verzamel selectief en neem alleen schriftelijke informatie mee als je denkt dat je er echt wat aan hebt. Bereid voor wat je wilt weten, zodat je kritische vragen kunt stellen aan de standhouders. Heeft een standhouder niet de rust en ruimte om je uitgebreid te woord te staan, maak dan een vervolgafspraak. Leveranciers komen graag bij je op school.

Tip 5: Zet een QR-code-lezer op je smartphone
Veel standhouders zullen gebruik maken van QR-codes om bezoekers snel te kunnen verwijzen naar hun producten en diensten. Zet thuis alvast een app op je smartphone om de QR-codes te kunnen lezen. Er zijn volop gratis QR readers beschikbaar. Kies er een die de pagina’s achter de gescande codes kan opslaan. Zo verzamel je een digitale tas met brochures. Weegt niets!

Tip 6: Neem je klanten mee Vreemd eigenlijk, maar we zien tijdens de NOT niet zo vaak leerlingen. Waarom zou je ze eigenlijk niet meenemen? Geef ze opdrachten en verantwoordelijkheden mee, waarmee het ook voor hun een nuttige en leerzame dag wordt. Laat ze bijvoorbeeld een videoverslag van hun bezoek maken of een top 3 van leermiddelen die ze graag op school zouden hebben, uiteraard met een korte toelichting. Wie je moet meenemen? Denk aan de leden van de leerlingenraad of leerlingen die nog wat uren moeten invullen in het kader van de maatschappelijke stage.

Tip 7: Maak aantekeningen in beeld
Neem een kleine foto- of videocamera mee. Je kunt daarmee snel ‘aantekeningen in beeld’ mee maken. Zet een interessant product op de foto of film een demonstratie.

Tip 8: Gebruik sociale media
Gebruik je Foursquare of Highlight? Deze locatiegebaseerde toepassingen zijn bij uitstek geschikt voor congressen en beurzen. Ze laten je zien wie er op dezelfde plek aanwezig zijn. Een afspraak is dan zo gemaakt. Ook Twitter is een prima medium om je ervaringen en tips te delen in woord en beeld. Gebruik een hashtag (zoals #not2013), zodat thuisblijvers en andere geïnteresseerden je berichtjes kunnen vinden. Zoek af en toe wat anderen via diezelfde hashtag delen. Misschien leidt het zelfs tot nuttige ontmoetingen. Je kunt @notbeurs volgen voor berichten vanuit de organisatie.

Tip 9: Ga voor comfort
Een bezoek aan de NOT is een expeditie. Trek daarom een paar prettige schoenen aan en kies voor lekker zittende kleding. Een goede rugzak draagt plezieriger dan de meeste ‘give away’-tassen van standhouders. Pauzeer regelmatig, drink voldoende en schep buiten een luchtje als je daar behoefte aan hebt.

Tip 10: Evalueer en deel
Beleg na afloop van je bezoek een korte bijeenkomst met collega’s om je bevindingen te delen en eventuele vervolgacties af te spreken. Denk aan het nader bestuderen in de vakgroep van een nieuwe methode. Of: schrijf een verslag voor de schoolblog.

Tip 11: Installeer de DieterApp
Open de website DieterAPP op je iPhone, iPod, of iPad (mini). Sla de site op als APP door direct na het openen te kiezen voor ‘opslaan op beginscherm’. Als je app opent heb je een uitgebreide actuele gids voor de NOT tot je beschikking, met daarin veel speciale aanbiedingen en beursacties.

4 opmerkingen:

 1. aanvullende tip 1: Als je visitekaartjes hebt, neem ze mee!
  aanvullende tip 2: Als je visitekaartjes ontvang, voer ze in!
  aanvullende tip 3: De zaterdag is de laatste dag van de beurs, dan hangt er een andere sfeer. Soms de beste dag om aankopen te doen.
  aanvullende tip 4: Twitter bevindingen met de juiste hashtag; zodat we elkaar doelgerichter op pad sturen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wie nog nooit geweest is: het filmpje geeft een aardige indruk. http://www.youtube.com/watch?v=5P7Vf_VI1vY

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Informatieve tips .. hoop dat het helpt veel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eenvoudig aan het punt en informatief, uw stijl van uitdrukken van gedachten inspireert me veel.

  BeantwoordenVerwijderen