11 november 2008

Dementie en design

"Het is zo belangrijk mensen met dementie de aandacht te geven die ze nodig hebben. Ik vind het moeilijk te verkroppen als dat door werkdruk en personeelstekorten niet lukt. Het doet begeleiders ook pijn. Ze hebben met hart en ziel voor hun beroep gekozen, maar kunnen nu vaak alleen nog maar bezig zijn met ‘pappen en nathouden’.”


Een hartenkreet van mantelzorger Dré Teunissen in het boekje 'Dementie en Design', een uitgave van de Provincie Brabant. Voor deze uitgave maakte ik 17 interviews met direct betrokkenen bij dementie en met ontwerpers die zich bezig houden met producten gericht op ontspanning voor mensen met dementie.

Het vinden van plezierige, passende ontspanningsactiviteiten voor mensen met dementie is vaak een moeilijke opdracht voor de omgeving. Het aanbod aan producten en diensten is klein. Daarnaast is de toegankelijkheid van dat aanbod slecht: producten zijn vaak duur en/of moeilijk te vinden. Bovendien ontbreekt het aan (de uitwisseling van) kennis over de toepassing ervan, op basis waarvan de omgeving de best passende activiteit kan aanbieden aan de persoon met dementie. De rode draad in de verhalen is de boodschap dat je telkens opnieuw op zoek moet gaan naar de vonk bij de persoon met dementie. Wat geeft plezier, wat ontspant, wat draagt bij aan de kwaliteit en betekenis van het leven?

Met de uitgave wil de provincie inspiratie bieden aan creatieve en gedreven mensen die nieuwe producten en diensten willen ontwikkelen voor mensen met dementie.

Je kunt het boek bij mij bestellen. Je betaalt alleen porto- en administratiekosten. De prijs is € 5,50.

Maak het bedrag over op rekeningnummer 
NL28 RABO 0133 837629 t.n.v. P.J.J. Mijland, Middelbeers en vermeld je adres bij de overschrijving.

1 opmerking:

  1. Een heel inspirerend boekje Erno! Complimenten: http://zichtbarezaken.web-log.nl/zichtbarezaken/2008/11/design-om-niet.html

    BeantwoordenVerwijderen