14 april 2008

Tem die infodrenaline!

Je bent aan het telefoneren, zittend aan je bureau. Je mailprogramma staat open en er komt een bericht binnen. Terwijl je doorpraat en -luistert gaat je hand naar de muis om het bericht te openen... een paar seconden later betrap je jezelf erop dat je een paar zinnen van je gesprekspartner aan de andere kant van de lijn hebt gemist. Je probeert de boel te redden met gespeelde belangstelling. 'Hmmm'.

Eerlijk zeggen: herken je dit?

De nieuws-ticker op CNN, de wisselgesprek-piep op je mobiel, een pop-up die je op nieuwe e-mailberichten attendeert... om maar niets te hoeven missen omringen we ons door elektronische butlers die ons à la minute waarschuwen als er informatie beschikbaar is die voor ons potentieel interessant kan zijn. Want stel dát je wat mist!

Technologie is een zegen, maar deze elektronische butlers kunnen de voortdurende stroom van infodrenaline opstuwen tot stressvolle waarden. Bovendien spoelt het laatste restje focus langzaam weg door gootsteen. We noemen dat wel continu verdeelde aandacht. Gerjanne Tiemens wees haar Twitter-volgers laatst op een interessant Engelstalig artikel over dit thema van Peter W. Pruyn.

Voortbordurend op dat thema hierbij een paar gedachten die mij helpen om de infodrenaline te temmen:
- Als je ene been naar links en je andere naar rechts loopt, eindig je in een akelige split. Het aandachtig volgen van je weg doet minder pijn.
- Van alle kanten wil men je aandacht trekken. Als je daar altijd aan toegeeft, wanneer bepaal je dan zelf nog waaraan, en vooral aan wie je aandacht geeft?
- Wat kun jij je nog herinneren van het nieuws van, zeg, 1 mei 2007? Niet veel? Was het dan achteraf zo belangrijk om het journaal op die dag niet te missen?
- Als je op alle paarden wedt, kun je per paard minder inzetten en ben je veel geld kwijt met als enige resultaat een bescheiden winst.
- Ik laat af en toe wat schoonmaakwoede los op mijn digitale butlers, schrap nieuwsbrieven die ik niet meer echt lees, podcasts die ik niet beluister, virtuele netwerken die niets opleveren enzovoort.

Er valt nog veel te leren over het omgaan met informatie en communicatie in tijden van overvloed. Ik ben dan ook benieuwd naar jouw gedachten en strategieën...

Zie ook:
- Tien anti-afleidingsmanoeuvres
- De tien grootste vijanden voor je productiviteit

Meer luisteren en lezen?

6 opmerkingen:

  1. Anoniem5:05 p.m.

    Ik stoor me aan zinloze informatie. Ik wil net zoals jij, veel informatie tot me nemen. Dit moet echter wel zinvol zijn of tot inspiratie dienen. En daar gaat het mis!

    Er is geen filter die bepaald of informatie zinvol of nutteloos is. Digg, technoratie, ekudos, nujij doen een mislukte poging. Alle services worden voorzien, tegenwoordig, de lezers van onzin.

    Misschien een idee op per sector (vertical i.p.v. horizontal) belangrijk informatie op te slaan, per categorie. Ik weet niet of het een oplossing is, maar het kan wel de onzin eruit filteren.

    gr.

    Bas Bakker

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Anoniem5:06 p.m.

    Het lukt mij overigens niet om met Naam/url een reactie op te slaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben benieuwd hoeveel Twitter-followers uiteindelijk in de info-drukte dat artikel daadwerkelijk hebben gelezen.... Mij heeft het in ieder geval wel weer even aan het denken gezet en me bewust gemaakt van hoe ik soms met mijn aandacht omga.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Anoniem8:37 p.m.

    Weapons of mass distraction ... Ik herken ´t. Vaak vind ik het ook wel onderhoudend om al wachtend of wat suffend mail en telefoon en sms en blogs te bekijken. Ik merk dat switchen naar echt lezen dan wel lastig is.

    Maar terecht dat slow-bewegingen, mindfulness e.d. opkomen om ook te wijzen op het belang van echte aandacht.

    Gelukkig kunnen apparaten uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Anoniem7:15 a.m.

    Heb je net de de infodrenaline getemd en dan komt de loop-drenaline erbij. Voor een marathon moet je veel kilometers maken. Dat levert een heleboel op, maar het kost in ieder geval veel tijd. Evengoed succes.

    Peterter

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat lopen tijd kost is gedeeltelijk waar, in die zin dat het geen verloren tijd is. Mijn beste ideeën ontstaan tijdens het lopen en tijdens het lopen verwerk ik gedachten en informatie. (Maar dat heb je al kunnen lezen in 'Leef met lef'.)

    BeantwoordenVerwijderen