14 augustus 2007

Voor je zelf beginnen of niet: tien tegen tien

Overal om me heen gonst het: zal ik voor mezelf beginnen of niet? Het lijkt op dit moment wel de meest gestelde vraag over loopbanen onder kenniswerkers. Thuis je eigen onderneming beginnen lijkt zo mooi.

Zelf werk ik deels voor mezelf, deels voor een baas. Vanuit die twee brillen bekeken: tien voors voor beide opties!

Voor voor je zelf beginnen:
1. Als eigen baas deel je je eigen tijd in. Schijnt de zon, dan ga je naar buiten en werk je na zonsondergang nog een uurtje door.
2. Je bent vrijer in het kiezen van opdrachten en opdrachtgevers, zeker als je portefeuille vol genoeg is.
3. Je bent je werk: waardering voor wat je doet, is waardering voor jou. Als zelfstandig ondernemer ben je iemand. Iemand met een pasje voor de Makro!
4. Je bepaalt zelf je risico's: welke verzekeringen je neemt en hoeveel je opzij wilt zetten voor later of voor minder goede tijden.
5. Je bent geen kostbare tijd kwijt aan het bevechten van je positie in een organisatie. Ellebogenwerk, likken naar boven, trappen naar beneden... dat is toch niks voor jou.
6. Kun je veel thuis werken, dan bespaar je op jaarbasis indrukwekkend op reistijd en brandstof. Dat biedt extra ruimte voor leuke dingen!
7. Afstemming met collega's kost tijd en gebeurt niet altijd even efficiënt. Geen vergaderingen meer, geen ellenlange vakantie-, ziekenhuis- of relatiebelevenissen aanhoren... wat een verademing.
8. Een organisatie is een tussenpersoon tussen werkende en klant. Maar jij hebt die tussenpersoon toch niet nodig? Samen met de klant stem je af wat je voor elkaar kunt betekenen. De optimale match, zonder misverstanden.
9. Een maandje extra hard gewerkt? De beloning volgt direct in de vorm van het schrijven van een flinke stapel dikke rekeningen.
10. Nooit meer door bergen vacatures heenworstelen op zoek naar die ene baan die dichtbij komt bij wat je wilt, maar die het uiteindelijk toch ook niet helemaal is.

Voor voor de baas werken:
1. Een leuke organisatie is als een warm bad. Collega's zijn er voor je in goede en slechte tijden. Samen lachen, een hand op je schouder, het ontroert je eigenlijk wel een beetje. Oh ja, vergeet niet het jaarlijkse bedrijfsuitje en de jaarafsluiting met gratis drank voor iedereen.
2. Vakantiegeld en ook nog eens doorbetaald worden in de vakantie, een dertiende maand... en over het reguliere salaris word je het ook wel eens, toch? En dan heb ik het nog niet over de secundaire arbeidsvoorwaarden: een lease-auto, een mobieltje, opties, een laptop en altijd voldoende gratis papier voor je printer.
3. Je hebt de zelfdiscipline niet om op tijd op te staan en tot 17.00 uur aan het werk te blijven. Zo'n prikklok geeft je een prettige steun in de rug om elke week voldoende uren te maken.
4. Ziek? Een 'off day'? Kindje ziek? Blijf maar thuis... de baas betaalt gewoon door en je collega's nemen de boel even van je over. Hebben ze graag voor je over.
5. Slappe tijden in je sector? Het risico is voor de baas. Die bedenkt wel een leuk klusje om de tijd zinvol door te komen. "We moeten eens wat doen aan dat archief van ons."
6. Wat een werkplek! Allemaal A-klasse materiaal. En gaat je pc stuk of begrijp je iets niet, dan helpt de helpdesk je snel weer aan het werk. Planten, airco... en je wordt niet gestoord door je kinderen die het reuze leuk vinden door je kantoor-aan-huis te rolschaatsen, luidkeels roepend: "Jij bent 'm, jij bent 'm".
7. Teveel werk? Een vervelend klusje? Een klant waarmee je echt niet op één lijn kunt komen? Er is altijd een mogelijkheid tot delegeren; het postvakje van je collega is binnen handbereik.
8. Rekeningen maken, BTW berekenen, herinneringen sturen, de telefoon opnemen, het kantoor stofzuigen, koffie zetten, broodje kroket, een briefje uittikken... dat ga je toch allemaal niet zelf doen?
9. En voor later bouw je bijna ongemerkt aan een mooi spaarpotje. Die zorgeloze oude dag is daarmee nu al voor een stukje begonnen.
10. Ach, zo kom je de deur nog eens uit.

Update: per 1 januari 2008 ben ik volledig voor mezelf begonnen.

Update: Beluister ook de podcasts over ondernemerschap van Ben Tiggelaar.

22 opmerkingen:

  1. Erno, wat moet ik hier nu aan toevoegen?
    Heerlijk in de zon schrijven, tussendoor de kinderen ophalen. Samen met de kinderen eten tussen de middag. Ik werk thuis en kinderen zitten nog op de basisschool. Ik vind het heerlijk dat ik ze nu meer kan zien.

    Vakantiegeld is iets dat je zelf moet opbouwen. Tja en dat het soms lastig is weet ik uit ervaring. Sinds 1 okt 2006 full time zelfstandige en nog niet echt veel opgebouwd. Maar dat komt.
    Alles zelf doen, mmm. Factureren is nog wel leuk maar verwerken in de administratie vind ik al een stuk minder. Maar dat kun je natuurlijk uitbesteden. Zeker doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog enkele aanvullingen n.a.v. gesprekjes, reacties op het forum van Lacelots en enig doordenkwerk...

    Voor voor je zelf beginnen:
    11. Windows en stropdas? Jij hebt liever Apple en het bovenste knoopje los. Niks standaarden, geen uniform!

    Voor voor de baas werken:
    4. Aanvulling: Arbeidsongeschikt?
    11. Een organisatie kan gemakkelijker grote klanten en grote opdrachten binnenhalen. Dat levert mooie klussen op.
    12. Je draagt iets bij aan een organisatie dat misschien wel zichtbaar blijft als jouw tijd erop zit, omdat je opvolgers er op voort borduren. Zo word je pas een stukje onsterfelijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Na 32 jaar werken in overheidsdienst ben ik onlangs gestart als freelancer. Ondernemen is ontzettend leuk, ofschoon het opbouwen van een klantenkring (lees veiligstellen van inkomen) op dit moment nog een belangrijke zorg is. Toch overheerst het gevoel dat je er zelf wat aan kunt doen, terwijl je in loondienst (zeker bij de overheid) relatief weinig mogelijkheden hebt om invloed uit te oefenen op de hoogte van je salaris. En die collega's, ach, de kadobon is al uitgegeven en na drie maanden is het contact uitgedoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Erno,

    Bedankt voor je goed geschreven en duidelijke stuk. Het sterkt me nog meer in de gedachte dat ik de juiste beslissing heb genomen. Al zal het lang niet altijd meevallen. Toch merk ik dat ik in de eerste 10 veel meer zie dan in de laatste 10. Want wat is zekerheid? Je weet niks zeker ja,dat we dood gaan dat onze enige zekerheid.Maar tot die tijd wil ik leven en werken in vrijheid.

    Olaf Molenaar

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dat is onze enige zekerheid

    Olaf

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Anoniem9:37 p.m.

    Wat een prachtige rijtjes. Zelf hoor ik vanaf 1 september 2007 in rijtje 1 thuis. Okay, ik zal er nog een paar aan toevoegen.

    Voors eigen baas:
    - Vakantie vieren was nog nooit zo eenvoudig. Je baas bepaalt immers niet langer op welke dagen je onmisbaar bent.
    - Ondanks het feit dat je lange dagen maakt, heb je alle tijd om je kinderen te zien opgroeien. 'Wie is toch die man die zondags het vlees snijdt' kun je simpel veranderen in 'waarom zit papa elke dag flauwe grappen te maken tijdens het eten'
    - Brood smeren dat rond 11.00 uur al klef en smakeloos is? Natuurlijk niet, je lunch bestaat uit een heerlijke tosti, uitsmijter of maaltijdsalade. Of je gaat met een potentiele klant even lunchen bij een gezellig etablissement in de buurt. Ook niet mis.
    - Geen zin in een opdracht? Geen punt, je stemt je offerte gewoon aan zodat je de klus of niet krijgt of voldoende finacnieel gecompenseerd wordt om de klus alsnog aantrekkelijk te maken.

    Tegens eigen baas:
    - Als je toko goed gaat lopen ben je snel geneigd om de 60 uur per week te overschrijden
    - Verdorie, zo'n kantoor aan huis is snel te klein. En een kantoor huren. Pff, dat valt tegen qua prijs.
    - Het is moeilijk je klussen toe te vertrouwen aan een freelancer. Je hebt immers al snel het idee dat jij degenee bent die het beste begrijpt wat je klanten willen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Anoniem2:28 p.m.

    Er is nog een categorie: 'geen keus'.
    Als moeder van onder meer een gehandicapt kind, dat geen gebruik kan maken van de reguliere kinderopvang en waarbij je op de gekste momenten moet opdraven voor een behandelgesprekje hier en een evaluatietje daar, kan ik het me niet veroorloven om in loondienst te werken: te weinig flexibiliteit. Het is thuiszitten zonder inkomen of thuiszitten als freelancer, waarbij mijn voorkeur uitgaat naar de tweede optie.
    Tegen het freelancen in deze situatie: ik heb nooit meer vrij. Ben ik aan het zorgen dan ligt er altijd nog werk te wachten, ben ik aan het werken dan loopt ook de zorg gewoon door.
    Tegen freelancen in het algemeen: het lijkt zo mooi, die vrijheid, maar in de praktijk zal het vaak niet lukken om zomaar een dag vrij te pakken als je zin hebt, heb je gewoon te maken met deadlines, afspraken etc. en werk je algauw meer dan goed voor je is.

    Voor de rest onderschrijf ik de punten alle twintig :) al wegen die vóór freelancen verreweg het zwaarst. Ik heb er gelukkig ook nog lol in om eigen baas te zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Tja: alles heeft voors en tegens. Eigen baas, loondienst en zelfs een combinatie van beide. Toch vind ik het laatste heel prettig en biedt het mij in ieder geval meer voordelen dan nadelen. Zoals bij loondienst: betaalde scholing, een vast inkomen, collegiaal overleg, breed inzicht in de ontwikkelingen van de sector, doorbetaling bij ziekte (hoe prettig dat is, heb ik dit jaar ervaren toen ik maar liefst vier maanden ziek was). Gecombineerd met de voordelen van een eigen bedrijf: een bredere inzet, leuk klantencontact, uitbreiding van mijn netwerk en alleen ja zeggen tegen de interessante klussen. En soms, heel soms: zelfs een opdracht waarbij met beide petten op.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Best een grappige vergelijking tussen een vaste baan (maar ja: hoe vast eigenlijk?) en het zelfstandig beroep. Als tolk heb ikzelf (op de vrije markt) eigenlijk weinig keus -
    maar heus ik zou geen fijner
    werk en leukere arbeisomstandigheden
    kunnen bedenken.
    Over de arbeidsvoorwaarden, valt echter heel wat te zeggen....

    Eric Schade

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Anoniem12:12 p.m.

    Ja, op een moment werd ik ontslagen. Ik was ziek, maar kon wel werken. Bang was ik voor de wao. Ik heb me toen niet ziekgemeld. Veel gesolliciteeerd, maar nergens aangenomen. En direct had ik de optie 'eigen baas' opengelaten. Kortom het was geen bewuste keus om voor mezelf te beginnen. Het werken als eigen baas bevalt me wel goed. Ik kan mijn werk op mijn manier doen. Ook had/heb ik veel tijd voor onze kinderen. Wel heb ik tussendoor nog lesgegeven: NT2. Heel leuk werk, maar betaalt slecht tegen armzalige arbeidsvoorwaarden. Jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Anoniem6:51 p.m.

    Eigen baas? Daar moet je wel voor in de wieg zijn gelegd. Niet iedereen wil de uitdaging aan en vinden werken voor een baas avontuur genoeg.
    Ik droom al jaren van eigen baas zijn en ga echt binnenkort deze stap zetten. Je moet wel alles op een rijtje zetten. Scheelt een hoop gedoe achteraf.
    Iemand een tip? jaanreliti@yahoo.com

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Hai,

    leuk artikel! Ook steeds meer vrouwen met kinderen kiezen ervoor om voor zichzelf te beginnen. Zo lossen ze het conflict tussen werk buitenshuis en binnenshuis op. Werken op je eigen voorwaarden, en je eigen tijd indelen rondom je kinderen! Er was zelfs een heel nieuwsitem over op Editie.nl

    Nicole

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Anoniem12:13 a.m.

    Hoi. IK heb een vraag. Ik ben 18 jaar. En zit nog op school en volg de opleiding verkoper 2de jaar. Maar ik wil nu al proberen om iets voor mezelf te beginnen gewoon iets kleins bijv. gewoon thuis zodat ik kan groeien daarin en later iets groots kan beginnen. Alleen ik weet niet wat ik allemaal thuis kan beginnen en ik weet ook niet of ik wel iets mag beginnen. Mijn vraag nu is of iemand mij hierover iets meer kan vertellen. Ik zou dat heel prettig vinden. Ik laat mijn email adres achter als iemand mij informatie kan geven. thug_moker_17@hotmail.com Ik hoop dat ik wat zal krijgen. Met vriendelijke groet, Johan

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Anoniem2:05 p.m.

    Haha, ik ben om - ik wil ook dat pasje van de Makro!
    Maar serieus: dank voor de heldere uiteenzetting van de voors en tegens. Ik zit momenteel ergens in het midden; willen loslaten van de vaste baan bij de baas, maar nog niet helemaal vaste grond onder de voeten wat eigen baas betreft. Bovendien denk ik nog aan een tussenstap: minder uren bij de baas (mazzel hebben als die flexibel is!) en stap voor stap je eigen tokootje verder invullen!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. @anne: Zo ben ik ook begonnen. Acht jaar 50-50 gewerkt met flexibele werkgever en voor alle partijen interessante kruisbestuiving tussen de twee rollen.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Anoniem9:05 p.m.

    ik ben een vrouw van 37 jaar en ik sta nu voor de keuze om eigen baas te worden in een horeca zaak ,deze zaak kan ik overnemen van mijn ouders waar ik al 17 jaar in loondienst ben,maar mijn partner heeft een N.A.H {niet aangeboren hersenletsel} opgelopen na een ernstig ongeluk 2 jaar geleden en is nu volledig afgekeurd, ik ben nu dus de hoofd kostwinner geworden ,ik vindt het een moeilijke beslissing omdat er ook veel risico s aan verbonden zijn i.v.m personeel...ziekte...en als mij zelf iets overkomt ,ik zit nog steeds in een heftige periode door alle veranderingen in ons leven , ik werk nu fulltime en ik ben ook nog eens mantelzorger/coach voor mijn partner wat ook veel energie vergt,dus wat gaat het worden....eigen baas of toch maar proberen ergens anders een baan te zoeken ?
    kiezen voor zekerheid en wat minder stress....of kiezen voor zelfstandigheid en wat meer financieele ruimte....
    wat is wijsheid ???

    BeantwoordenVerwijderen
  18. @vrouw van 37

    Dat is een moeilijke. Maar je bent al heel goed begonnen door deze vraag serieus te nemen. Vragen die bij me opkomen zijn:
    - hoe is je sociale netwerk, wat kunnen deze mensen evt. voor je betekenen als er een periode van extra 'last' komt?
    - is het runnen van een eigen zaak op zichzelf iets waar je helemaal enthousiast van wordt (en wat je dus energie geeft, die je elders ook weer kunt inzetten)?
    - hoe goed ben je financieel (in de zin van: ben je in staat reserves ook echt opzij te zetten voor moeilijker tijden); een ruime buffer geeft rust in je kop kan ik je verzekeren

    Praat ook eens met een deskundige adviseur, iemand die bijvoorbeeld zicht heeft op ondernemersverzekeringen, zodat je weet wat het kost je extra goed te verzekeren.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Lijstjes, ze lijken nooit de lading te dekken. Met name de algemene dingen kloppen en de positieve hoeradingen onderschrijf ik terwijl ook de boetes van de belastingdienst hier wel eens op de mat vielen.
    Ik wil met name ingaan op het aspect van onafhankelijk zijn: ik geloof daar geen biet van, dat ZZPén je onafhankelijk maakt. In mijn werk betekent het vnl. heel veel rekening houden met alles en iedereen. Ik werk voor een paar organisaties en die vinden mij niet aardig als ik altijd zelf mijn tijd indeel.
    Daarnaast ben ik bezig met een startup waarvoor de startbaan van een Antonov nog niet lang genoeg is...Hierin kom ik heel bijzondere zaken tegen: eerst de vent, dan de tent. Het wil zeggen dat mensen in het speelveld mij bekijken en niet mijn product of dienst. Ik wil maar zeggen dat je corporate culture, ook als je zelfstandig bent en ondernemer, nog wel heel sterk door omgevingsfactoren bepaald wordt.
    Daar ben ik zelf minder enthousiast over: In het land van ondernemen wordt niet zelden slecht gekeken, snel geoordeeld. Je moet veel tijd besteden aan vooronderzoek van organisaties als je wat bereiken wil. En je bent een kleine speler. Het valt dan ook niet mee om grote organisaties voor je kar te sapnnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  20. @Anoniem Geen Keus

    Ongeacht de lijstjes van Erno is je te dragen kruis nogal zwaar. Het dilemma komt me echter bijzonder bekend voor. Ook wij kampen thuis met de zorg/werk-verhouding. Onze jongste zoon heeft een ASS. Mijn partner en ik ervaren hetzelfde als jij. Net als bij Erno komen ook bij mij vragen op: heb je een PGB? Ben je aangesloten bij Per Saldo? Moet je het alleen doen?

    Als je het de moeite vind neem dan (evt.via Erno) contact op. En succes en sterkte.

    Marc Frencken

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Anoniem7:17 p.m.

    hallo erno ,

    bedankt voor je reactie op mijn verhaal...
    over het sociale netwerk die mij zal kunnen vervangen bij onverwachtse gebeurtenissen....ik heb de zaak met mijn moeder opgebouwd met personeel, mijn moeder en ik zijn de 2 belangerijkste personen in het bedrijf maar als mijn moeder stopt met werken als ze 65 is over 1 jaar dan zal ze er nog wel voor me zijn maar niet constant en niet nog vele jaren...

    verder heb ik niemand die mij volledig kan vervangen, de personeels kosten zijn erg duur we hebben nu 1 fulltimer en 1 partimer die niet met zn 2en de zaak kunnen runnen als het echt top drukte is...als mijn moeder eruit gaat dan kan ik niemand anders in dienst nemen volgens de accountend omdat de personeels kosten op dit moment hoger liggen dan de omzet, hier zal ook verandering in komen als ik eigenaresse wordt....maar ik moet natuurlijk ook mijn salaris eruit kunnen halen...dat is nu al geen vetpot omdat het horaca salaris erg laag is...
    en over de vraag of ik enthousiast ben....
    tja.. ik had eigenlijk al besloten voor het ongeluk van mijn partner dat ik wilde stoppen met de horeca omdat ik het best zwaar vindt en het ook wel leuk had gevonden om eens een andere job uit te proberen..
    maar nu is de situatie wel heel erg veranderd als hoofdkostwinner...ben bang om risico s te nemen omdat we ook een koop woning hebben...
    ik ga binnenkort ook even navraag doen over de evt. kosten voor een arbeids ongeschiktheids verzekering en ziektenkosten verzekering...
    het opzij zetten van reserves moet ik dan ook echt gaan leren tzt omdat ik wel besef wat er boven mijn hoofd hangt als eigen baas...
    mijn gedachten en gevoelens gaan nu nog naar 50/50 en soms slaan ze door van de ene beslissing naar de andere...
    ik besef ook dat niemand voor mij deze keuze kan maken....maar ik wil geen spijt krijgen van mijn keuze die ik ga en moet maken...
    ik kan het ook proberen om te kijken of het bevalt en of ik dan misschien wel de drive heb om door te gaan...
    ik ben een tweeling en die kunnen soms moeilijk keuzes maken in het leven...
    ik zie ook op tegen de rompslomp....van de het financieele....de belastingen...de personeelskosten...boekhouding..enz..
    wel een leuke site trouwens waar je ook eens de menig van iemand krijgt die met een andere visie kijkt naar je verhaal...
    mvg nathalie

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Voor jezelf beginnen heeft veel voordelen, maar ook nadelen. Echter is het ondernemen we iets wat je moet liggen, maar door hard te werken krijg je er veel voor terug

    BeantwoordenVerwijderen